piątek, 27 kwietnia 2018

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

To smaczne i pożywne jednogarnkowe danie robię bardzo często na wiosenny obiad.
Bigos z młodej kapusty jest szybki i prosty do wykonania.
Przepis jest najzwyklejszy, potrzebna jest młoda kapusta, cebula, kawałek żeberka,
chuda cienka kiełbasa i przyprawy.
Warto zrobić większą ilość, bo otrzymujemy pyszną potrawę na kilka dni.




Składniki:

  •     1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
  •     15 dag cebuli
  •     30 dag  żeberek
  •     60 dag chudej cienkiej kiełbasy 
  •     2 -3  liście laurowy
  •     4 -5 ziaren ziela angielskiego
  •     1 łyżka smalcu
  •     2 łyżki mąki
  •     sól, pieprz, cukier  do smaku


Wykonanie:

Kapustę kroimy niezbyt drobno. Lekko solimy, mieszamy.

Żeberka gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości.
Pokrojoną kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu.
Z żeberek ściągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty.
Wywaru z gotowania żeberek nie wylewamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę lub półkrążki.
Pokrojoną w kostkę cebulę  podsmażamy na patelni z roztopionym smalcem do zeszklenia.
Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy przez chwilę na wolnym ogniu.
Przekładamy do garnka z gotującą się kapustą, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.
Gdy mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek
i przekładamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka.
Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, stale mieszając.

Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku.
Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i "przegryzie się".








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz