czwartek, 26 kwietnia 2018

SERNIK CAPPUCCINO Z BISZKOPTAMI I GALARETKĄ

Ten smaczny sernik bez pieczenia jest szybki i łatwy do wykonania.
Dwie warstwy biszkoptów nasączone są galaretką cytrynową.
Pomiędzy warstwami biszkoptów znajduje się masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino.
Całość ciasta wieńczy warstwa galaretki pomarańczowej z zatopionymi w niej plasterkami pomarańczy.
Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na rodzinne spotkania" autorstwa Haliny Jachowskiej.
Trochę zmodyfikowałam.




Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm) :

  •     ok. 400 g okrągłych biszkoptów
  •     750 g serka homogenizowanego waniliowego
  •     2½ szklanki mleka w proszku
  •     ok. 400 ml śmietany do deserów 36%
  •     ½ szklanki cukru pudru
  •     200 g masła
  •     2 łyżki kawy cappuccino + 4 łyżki gorącej wody
  •     6 łyżeczek żelatyny
  •     1 opakowanie galaretki cytrynowej
  •     3 opakowania galaretki pomarańczowej
  •     4 - 5 sztuk pomarańczy


Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową.

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Biszkopty namaczamy w galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28 x 40 cm)
i schładzamy w lodówce.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy porcjami mleko
w proszku, serek i przestudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie  kawę.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej.
Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy.

Dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy równomiernie na biszkopty.
Na wierzchu układamy namoczone w galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy
do lodówki.

Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko tężejącej galaretki pomarańczowej wylewamy na biszkopty, układamy plasterki pomarańczy i zalewamy pozostałą galaretką.
Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego
zatężenia galaretki.






2 komentarze: