Ten smaczny sernik bez pieczenia jest szybki i łatwy do wykonania.
Dwie warstwy biszkoptów nasączone są galaretką cytrynową.
Pomiędzy warstwami biszkoptów znajduje się masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino.
Całość ciasta wieńczy warstwa galaretki pomarańczowej z zatopionymi w niej plasterkami pomarańczy.
Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na rodzinne spotkania" autorstwa Haliny Jachowskiej.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm) :
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopty namaczamy w galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28 x 40 cm)
i schładzamy w lodówce.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy porcjami mleko
w proszku, serek i przestudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej.
Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy.
Dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy równomiernie na biszkopty.
Na wierzchu układamy namoczone w galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy
do lodówki.
Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko tężejącej galaretki pomarańczowej wylewamy na biszkopty, układamy plasterki pomarańczy i zalewamy pozostałą galaretką.
Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego
zatężenia galaretki.
Dwie warstwy biszkoptów nasączone są galaretką cytrynową.
Pomiędzy warstwami biszkoptów znajduje się masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino.
Całość ciasta wieńczy warstwa galaretki pomarańczowej z zatopionymi w niej plasterkami pomarańczy.
Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na rodzinne spotkania" autorstwa Haliny Jachowskiej.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm) :
- ok. 400 g okrągłych biszkoptów
- 750 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2½ szklanki mleka w proszku
- ok. 400 ml śmietany do deserów 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki kawy cappuccino + 4 łyżki gorącej wody
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej
- 4 - 5 sztuk pomarańczy
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopty namaczamy w galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28 x 40 cm)
i schładzamy w lodówce.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy porcjami mleko
w proszku, serek i przestudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej.
Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy.
Dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy równomiernie na biszkopty.
Na wierzchu układamy namoczone w galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy
do lodówki.
Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko tężejącej galaretki pomarańczowej wylewamy na biszkopty, układamy plasterki pomarańczy i zalewamy pozostałą galaretką.
Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego
zatężenia galaretki.
Uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńJa też! :)
OdpowiedzUsuń