Placki z kaszy gryczanej są mniej popularne chociażby od placków z mąki pszennej, czy placków ziemniaczanych. A szkoda, bo są pyszne! Można je robić na słodko lub jako jarskie. Przedstawiam Wam poniżej tą pierwszą wersję. Ich smak znacznie wzbogaca dodatek ulubionych konfitur lub dżemu i kleks bitej śmietany. Polecam :)
Składniki (na 20 placuszków):
dodatkowo:
Wykonanie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie miękka (ok. 20 min.). Odcedzamy i podstawiamy do ostudzenia.
Ja gotuję wieczorem i pozostawiam na noc pod pokrywką.
W głębokim naczyniu ubijamy białka, dodajemy cukier puder, sól i ubijamy mikserem.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
Dodajemy porcjami mąkę z sodą i kaszę.
Całość mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką dość grube porcje ciasta.
Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy polane konfiturą ( jeżynowa, malinowa, jagodowa, poziomkowa lub wg. upodobań) z kleksem bitej śmietany.
Składniki (na 20 placuszków):
- 1 szkl. kaszy gryczanej (suchej)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
dodatkowo:
- ok. 150 g konfitury z jeżyn lub wg. upodobań
- ok. 150 ml. śmietanki kremowej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie miękka (ok. 20 min.). Odcedzamy i podstawiamy do ostudzenia.
Ja gotuję wieczorem i pozostawiam na noc pod pokrywką.
W głębokim naczyniu ubijamy białka, dodajemy cukier puder, sól i ubijamy mikserem.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
Dodajemy porcjami mąkę z sodą i kaszę.
Całość mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką dość grube porcje ciasta.
Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy polane konfiturą ( jeżynowa, malinowa, jagodowa, poziomkowa lub wg. upodobań) z kleksem bitej śmietany.
nigdy nie jadłam ale mam ochtę wypróbować ;-))
OdpowiedzUsuńwarto, wypróbuj jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuń