sobota, 28 kwietnia 2018

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM

To ciasto (placek) z rabarbarem jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Jest lekkie, puszyste i smaczne. Uda się  każdemu, kto zechce je upiec.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 5/2011.


szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek


Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm)
  •     4 jajka
  •     1 szklanka cukru
  •     ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  •     ¾ szklanki oleju
  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     500 g rabarbaru  +  2-3 łyżki cukru
  •     cukier puder do posypania


Wykonanie:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek.
Osuszamy i tniemy na ok. 3 - 4 cm kawałki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy porcjami cukier
i dajemy po jednym żółtku.
Dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej,
wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Stale mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do formy, układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta 2-3 łyżkami cukru.

Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC  ok. 50 minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Wyłączamy piekarnik, otwieramy i trzymamy w nim ciasto przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek



szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz