To ciasto (placek) z rabarbarem jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Jest lekkie, puszyste i smaczne. Uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 5/2011.
Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm)
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek.
Osuszamy i tniemy na ok. 3 - 4 cm kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy porcjami cukier
i dajemy po jednym żółtku.
Dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej,
wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Stale mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do formy, układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta 2-3 łyżkami cukru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC ok. 50 minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Wyłączamy piekarnik, otwieramy i trzymamy w nim ciasto przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jest lekkie, puszyste i smaczne. Uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 5/2011.
Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- ¾ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru + 2-3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek.
Osuszamy i tniemy na ok. 3 - 4 cm kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy porcjami cukier
i dajemy po jednym żółtku.
Dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej,
wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Stale mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do formy, układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta 2-3 łyżkami cukru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC ok. 50 minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Wyłączamy piekarnik, otwieramy i trzymamy w nim ciasto przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz