piątek, 6 kwietnia 2018

TORCIKI BEZOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Bezy, choć dość słodkie, zawsze znajdują wielu amatorów.
Gdy są lekkie kruchutkie i podane z dodatkiem owoców, bitej śmietany i czekolady, stają się rarytasem dla niejednego podniebienia.
Warto się skusić, zwłaszcza, gdy zostaną nam białka z wcześniejszych wypieków. Polecam :)




Składniki na bezy:
  • 6 białek
  • 350 g cukru drobnego kryształu
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • 500 ml śmietany  do deserów 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego lub naturalna wanilia
  • 2-3 owoce kiwi
  • 1-2 pomarańcze
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 

Wykonanie:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno mikserem. 
Dodajemy po 1 łyżce cukru, stale ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna formujemy bezowe krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą rękawa z ozdobną końcówką. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 130°C ok. 80 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i  przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i wanilię.
Owoce dzielimy na cząstki. Za pomocą rękawa cukierniczego nanosimy na bezy ubitą śmietanę, układamy owoce i posypujemy wiórkami czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz