Gdy są lekkie kruchutkie i podane z dodatkiem owoców, bitej śmietany i czekolady, stają się rarytasem dla niejednego podniebienia.
Warto się skusić, zwłaszcza, gdy zostaną nam białka z wcześniejszych wypieków. Polecam :)
Składniki na bezy:
- 6 białek
- 350 g cukru drobnego kryształu
- szczypta soli
dodatkowo:
- 500 ml śmietany do deserów 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego lub naturalna wanilia
- 2-3 owoce kiwi
- 1-2 pomarańcze
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno mikserem.
Dodajemy po 1 łyżce cukru, stale ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna formujemy bezowe krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą rękawa z ozdobną końcówką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 130°C ok. 80 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i wanilię.
Owoce dzielimy na cząstki. Za pomocą rękawa cukierniczego nanosimy na bezy ubitą śmietanę, układamy owoce i posypujemy wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz