czwartek, 5 kwietnia 2018

DESER Z OWOCAMI I GALARETKĄ

Smaczny, orzeźwiający, dość szybki w wykonaniu deser. 
Dodatkowym jego walorem jest fakt, że bardzo ładnie prezentuje się na stole. Polecam :)





Składniki (na 6 porcji):

  •     3 różnokolorowe galaretki owocowe ( cytrynowa, malinowa, czarna porzeczka)
  •     100g małych gotowych bez
  •     1 duża pomarańcza
  •     2 kiwi
  •     2 banany
  •     1 owoc kaki
  •     1 mała kiść winogron
  •     pół grejfruta
  •     40g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  •     ½ l śmietanki kremowej 30% 
  •     ½ l sorbetu truskawkowego*


Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy,  pod koniec słodzimy do smaku cukrem pudrem
i ewentualnie dodajemy odrobinę wanilii.
Do każdego z pucharków wrzucamy na dno po 3-4 bezy.
Galaretkę przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu rozdrabniamy widelcem
 i dajemy po 1 łyżce z każdego koloru na bezy. Umyte owoce obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy z każdego rodzaju  na przemian z bitą śmietaną, sorbetem*, galaretkami i bezami do wyczerpania składników.
Wierzch deseru posypujemy startą czekoladą.

* w sezonie truskawkowym używamy świeżych owoców.
Rozgniatamy je, lekko słodzimy i ewentualnie miksujemy.
Natomiast w przypadku zamrożonego sorbetu, rozmrażamy przed wykonaniem deseru.







2 komentarze:

  1. Pozdrowienia dla imienniczki. Lubię takie desery, dziś rzadko się je spotyka.

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt, desery takie idą w zapomnienie, dlatego warto odświeżać dawne przepisy. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

    OdpowiedzUsuń