Sałatka z makaronem, świeżym ogórkiem i szynką jest łatwa i szybka w wykonaniu,
a co najistotniejsze bardzo smaczna.
Jest ona moją ulubioną wiosenną sałatką.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.
Składniki:
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aby osiąknął z wody.
Ogórki myjemy, osuszamy, ewentualnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę również kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z majonezem oraz pieprzem do smaku.
Tak przygotowane składniki mieszamy i delikatnie mieszamy z sosem majonezowym.
Dodajemy ewentualnie sól i pieprz do smaku
Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.
a co najistotniejsze bardzo smaczna.
Jest ona moją ulubioną wiosenną sałatką.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.
Składniki:
- 40 dag drobnego makaronu (małe muszelki lub kolanka)
- 300 - 400 g świeżych ogórków
- 250 g chudej szynki ( biała, gotowana)
- 1 duży ząb czosnku
- ½ pęczka młodego koperku
- 3 - 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aby osiąknął z wody.
Ogórki myjemy, osuszamy, ewentualnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę również kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z majonezem oraz pieprzem do smaku.
Tak przygotowane składniki mieszamy i delikatnie mieszamy z sosem majonezowym.
Dodajemy ewentualnie sól i pieprz do smaku
Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.
Przepyszna salatka :) polecam!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń