czwartek, 19 kwietnia 2018

SAŁATKA Z MAKARONEM, ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I SZYNKĄ

Sałatka z makaronem,  świeżym ogórkiem i szynką jest łatwa i szybka w wykonaniu,
a co najistotniejsze bardzo smaczna.
Jest ona moją ulubioną wiosenną sałatką.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.




Składniki:

  •     40 dag drobnego makaronu (małe muszelki lub kolanka)
  •     300 - 400 g świeżych ogórków 
  •     250 g  chudej szynki ( biała, gotowana)
  •     1 duży ząb czosnku
  •     ½ pęczka młodego koperku
  •     3 - 4 łyżki majonezu
  •     sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aby osiąknął z wody.
Ogórki myjemy, osuszamy, ewentualnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę również kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Czosnek  przeciskamy przez praskę, ucieramy z majonezem oraz pieprzem do smaku.
Tak przygotowane składniki mieszamy i delikatnie mieszamy z sosem majonezowym.
Dodajemy ewentualnie sól i pieprz  do smaku
Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.







2 komentarze: