Te efektownie prezentujące się ciasteczka są kruchutkie, z wyraźnym akcentem kokosu
i pomarańczy. W połączeniu z delikatnym nadzieniem ananasowym smakują wybornie.
Do wykonania tych pysznych ciasteczek zainspirował mnie przepis, który znalazłam
w Tina Przepisy nr 11/2007. Przepis zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Kokos, dobrze schłodzone masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej.
Można nie rozdrabniać kokosu, masło dobrze schłodzone zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, a skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, dodajemy masło, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta.
Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.
Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4-5 części, robimy wałki, a te dzielimy na ok. 50 porcji wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm. Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt.
Przestudzoną konfiturę ananasową nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą papierem do pieczenia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C. na złoty kolor ok. 15 min.
W tym czasie śmietanę miksujemy z żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze ciasteczek
i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
i pomarańczy. W połączeniu z delikatnym nadzieniem ananasowym smakują wybornie.
Do wykonania tych pysznych ciasteczek zainspirował mnie przepis, który znalazłam
w Tina Przepisy nr 11/2007. Przepis zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 80 g wiórek kokosowych
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 7 żółtek
- szczypta soli
- 400 g konfitury ananasowej
dodatkowo:
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżki kokosu do posypania
Wykonanie:
Kokos, dobrze schłodzone masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej.
Można nie rozdrabniać kokosu, masło dobrze schłodzone zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, a skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, dodajemy masło, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta.
Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.
Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4-5 części, robimy wałki, a te dzielimy na ok. 50 porcji wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm. Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt.
Przestudzoną konfiturę ananasową nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą papierem do pieczenia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C. na złoty kolor ok. 15 min.
W tym czasie śmietanę miksujemy z żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze ciasteczek
i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
apetyczne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
Usuń