sobota, 21 kwietnia 2018

PLACUSZKI Z SEREM TWAROGOWYM

Placuszki z serem twarogowym to pyszna  propozycja na śniadanie lub kolację.
Wykonanie ich jest proste i szybkie.
Placuszki są bardzo apetyczne i szybko znikają ze stołu.




Składniki:

  •     3 jajka
  •     5 łyżek mąki pszennej
  •     10 dag twarogu
  •     ok. 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  •     1 łyżka cukru
  •     ½ łyżeczki soli
  •     1 łyżka śmietany
  •     cukier puder do obsypania placuszków


Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Dajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i ewentualnie opłukane wrzątkiem rodzynki.
Całość jeszcze raz mieszamy, tylko do połączenia składników.
Kładziemy małe porcje tak przygotowanego ciasta na rozgrzany olej
i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, aby osiąknęły z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Idealne są z sosami owocowymi, szczególnie z truskawkowym.







3 komentarze: