Placuszki z serem twarogowym to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację.
Wykonanie ich jest proste i szybkie.
Placuszki są bardzo apetyczne i szybko znikają ze stołu.
Składniki:
Wykonanie:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Dajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i ewentualnie opłukane wrzątkiem rodzynki.
Całość jeszcze raz mieszamy, tylko do połączenia składników.
Kładziemy małe porcje tak przygotowanego ciasta na rozgrzany olej
i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, aby osiąknęły z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Idealne są z sosami owocowymi, szczególnie z truskawkowym.
Wykonanie ich jest proste i szybkie.
Placuszki są bardzo apetyczne i szybko znikają ze stołu.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 10 dag twarogu
- ok. 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietany
- cukier puder do obsypania placuszków
Wykonanie:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Dajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i ewentualnie opłukane wrzątkiem rodzynki.
Całość jeszcze raz mieszamy, tylko do połączenia składników.
Kładziemy małe porcje tak przygotowanego ciasta na rozgrzany olej
i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, aby osiąknęły z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Idealne są z sosami owocowymi, szczególnie z truskawkowym.
uwielbiam takie placuszki
OdpowiedzUsuńWszelkie placuszki bierzemy w ciemno!
OdpowiedzUsuń:)
Tak jest !
Usuń