lub z karczku. Kotlety z polędwicy wieprzowej są delikatne, miękkie i soczyste.
Dodatkową zaletą jest ich szybkie wykonanie w porównaniu z innymi rodzajami mięs.
Dodając do nich np. frytki z piekarnika i ulubioną surówkę mamy szybkie i smaczne drugie danie obiadowe. Polecam :)
Składniki:
- ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
- 1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 ząb czosnku
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy na porcje. Mięso delikatnie rozbijamy.
Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę posypujemy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.
Obsypujemy mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju 5-6 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz