niedziela, 8 kwietnia 2018

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PANIERCE

Polędwiczki w panierce  stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych
lub z karczku. Kotlety z polędwicy wieprzowej są delikatne, miękkie i soczyste.
Dodatkową zaletą jest ich szybkie wykonanie w porównaniu z innymi rodzajami mięs.
Dodając do nich np. frytki z piekarnika i ulubioną surówkę mamy szybkie i smaczne drugie danie obiadowe.   Polecam :)




Składniki:
  •     ok. 25 dag słodkich polędwiczek wieprzowych ( na 4 porcje)
  •     1 jajko roztrzepane w 1-2 łyżkach zimnej wody
  •     sól
  •     pieprz czarny mielony
  •     1 ząb czosnku
  •     mąka pszenna
  •     bułka tarta
  •     olej do smażenia


Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, obsuszamy. Dzielimy na porcje. Mięso delikatnie rozbijamy.
Solimy równomiernie obie strony. Jedną stronę posypujemy pieprzem, drugą nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przyprawione mięso odstawiamy na ok. 10 minut.
Obsypujemy  mąką pszenną, obtaczamy w rozmąconym w wodzie jajku i tartej bułce.
Smażymy  z obu stron na rozgrzanym  oleju  5-6 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz