Te drożdżowe rogaliki francuskie są pyszne!
Przypominają smakiem i wyglądem francuskie croissanty.
Z wierzchu są lekko chrupiące, a w środku są mięciutkie i pulchne.
Można je podać z konfiturą, masłem lub innym ulubionym dodatkiem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Składniki:
Wykonanie:
Pokruszone drożdże zalewamy w misce lekko ciepłą wodą (37°C) i mieszamy,
aż rozpuszczą się.
Dodajemy jajko i prawie całą ilość mąk i sól.
Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski.
Ewentualnie dodajemy pozostała mąkę, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 40 cm.
Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na połowie ciasta.
Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.
Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy,
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio.
Schładzamy w lodówce 20 minut. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Dzielimy ciasto na pół. Jedną część wkładamy do lodówki.
Drugą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 10 cm x 40 cm i grubości ½ cm.
Wycinamy trójkąty i smarujemy roztopionym masłem.
Zwijamy w rogaliki, od podstawy do wierzchołka, lekko naciągając ciasto,
aby nadać zgrabny kształt .
Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.
Rogaliki układamy na blasze z papierem do pieczenia w dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Smarujemy rogaliki jajkiem rozmąconym z wodą.
Pieczemy w środkowej części piekarnika w temp.250°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.
Otrzymujemy ok. 20 rogalików.
Przypominają smakiem i wyglądem francuskie croissanty.
Z wierzchu są lekko chrupiące, a w środku są mięciutkie i pulchne.
Można je podać z konfiturą, masłem lub innym ulubionym dodatkiem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Składniki:
- ok. 600 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła z lodówki
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 300 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
Wykonanie:
Pokruszone drożdże zalewamy w misce lekko ciepłą wodą (37°C) i mieszamy,
aż rozpuszczą się.
Dodajemy jajko i prawie całą ilość mąk i sól.
Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski.
Ewentualnie dodajemy pozostała mąkę, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 40 cm.
Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na połowie ciasta.
Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi.
Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, składamy na trzy warstwy,
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio.
Schładzamy w lodówce 20 minut. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Dzielimy ciasto na pół. Jedną część wkładamy do lodówki.
Drugą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 10 cm x 40 cm i grubości ½ cm.
Wycinamy trójkąty i smarujemy roztopionym masłem.
Zwijamy w rogaliki, od podstawy do wierzchołka, lekko naciągając ciasto,
aby nadać zgrabny kształt .
Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.
Rogaliki układamy na blasze z papierem do pieczenia w dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Smarujemy rogaliki jajkiem rozmąconym z wodą.
Pieczemy w środkowej części piekarnika w temp.250°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.
Otrzymujemy ok. 20 rogalików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz