sobota, 18 sierpnia 2018

KAPUSTA KISZONA DO SŁOIKÓW

W czasie lata warto ukisić kapustę w mniejszej ilości w garnku, a następnie przełożyć
ją do słoików i przechowywać w lodówce, w piwnicy, czy w innym chłodnym miejscu.
Domowa kapusta kiszona jest zdrowa i znacznie przewyższa smakiem i swoimi właściwościami tę kupioną na bazarze, czy w supermarkecie.
W zasadzie można w ten sposób kisić przez cały rok.
Gdy kończy się nam jedna porcja, warto pomyśleć o ukiszeniu kolejnej, tak aby stale mieć
ją gotową do spożycia.
Ten sposób jest dość praktyczny, zwłaszcza, gdy mamy  problem z  jej przechowywaniem
w większej  ilości.

zdrowa, pyszna kapusta kiszona domowym sposobem do słoików, ile soli, proporcje składników


Składniki:

  • 5 kg kapusty białej szatkowanej
  • 1 marchewka ( ok.100 g)
  • 70 - 80 g soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie:

Główki kapusty oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy, kroimy na pół i drobno szatkujemy.
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z kapustą wraz
z solą. Układamy partiami w dużym garnku, dobrze ubijając pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok.
Przykrywamy dużym talerzem i obciążamy ciężkim kamieniem.
Przykrywamy garnek ściereczką. Jeżeli proces fermentacji będzie zbyt intensywny, co będzie  objawiać się charakterystycznym zapachem, należy umieścić garnek w chłodniejszym miejscu.
Gdy po 1-2 dniach powstanie piana zbieramy ją wraz z nadmiarem soku.
Trochę soku zostawiamy, tak aby przykrywał w całości talerz.
Możemy przez kilka dni przekłuwać warstwę zbitej kapusty zaostrzonym, drewnianym patykiem, aby ułatwić odprowadzenie gazów z dolnych warstw.
Przy małej ilości kapusty nie jest to konieczne.
Po upływie ok. 1 tygodnia  próbujemy smak kapusty, czy jest już kwaśna.
Jeżeli tak,wówczas przekładamy do słoików, mocno ugniatamy i zamykamy nakrętkami. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy. Przechowywana w lodówce tak ukiszona kapusta
nie podlega dalszej fermentacji, natomiast w wyższej temperaturze np. piwnicy niezbyt chłodnej
może dalej fermentować, a to może z kolei powodować wyciekanie soku ze słoików.
Warto w takiej sytuacji podłożyć pod słoiki folię, aby zabezpieczyć przed zabrudzeniem półek.

zdrowa, pyszna kapusta kiszona domowym sposobem do słoików, ile soli, proporcje składników

zdrowa, pyszna kapusta kiszona domowym sposobem do słoików, ile soli, proporcje składników

zdrowa, pyszna kapusta kiszona domowym sposobem do słoików, ile soli, proporcje składników


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz