Jest to sprawdzony wielokrotnie przepis na paprykę konserwową.
Ta marynowana w occie papryka z dodatkiem podstawowych przypraw (liście laurowe,
ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny) smakuje wybornie i jest bardzo kusząca.
Dość krótka w czasie pasteryzacja powoduje, że papryka zachowuje swoją strukturę
i jest jak w sam raz, nie za twarda i nie za miękka.
Przepis bardzo wiekowy, pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy.
Składniki (na 7 słoików o poj. 750 ml):
na zalewę:
Wykonanie:
Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do ostudzenia.
Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż.
Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione
z zalewy przyprawy.
Zalewamy przestudzoną zalewą, tak aby pokryła całość papryki, ale do ¾ pojemności słoika.
Słoiki zamykamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 5 - 8 minut (od chwili zagotowania).
Gorące słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, po 5 minutach odwracamy zakrętką
do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ta marynowana w occie papryka z dodatkiem podstawowych przypraw (liście laurowe,
ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny) smakuje wybornie i jest bardzo kusząca.
Dość krótka w czasie pasteryzacja powoduje, że papryka zachowuje swoją strukturę
i jest jak w sam raz, nie za twarda i nie za miękka.
Przepis bardzo wiekowy, pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy.
Składniki (na 7 słoików o poj. 750 ml):
- 3 kg papryki o grubych, mięsistych ściankach
na zalewę:
- 2 l wody
- 300 - 400 ml octu spirytusowego 10%
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 7 liści laurowych
- 14 ziaren ziela angielskiego
- 14 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do ostudzenia.
Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż.
Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione
z zalewy przyprawy.
Zalewamy przestudzoną zalewą, tak aby pokryła całość papryki, ale do ¾ pojemności słoika.
Słoiki zamykamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 5 - 8 minut (od chwili zagotowania).
Gorące słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, po 5 minutach odwracamy zakrętką
do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwielbiam takie marynaty. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Dziś już ostatni dzień. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo yоu hаve ɑ spam issue on this blog; I als am a blogger,
OdpowiedzUsuńɑnd I was wondering your situation; many of us have created some nice methods and we ɑrе looking to swap solutions ԝith otһers, be surе to shoot
mе ann email if interested.