niedziela, 25 listopada 2018

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM

Smaczne ciasto marchewkowe z rodzynkami i skórka pomarańczową,
 przełożone jest masą brzoskwiniową.
Na wierzchu położona jest  galaretka pomarańczowa z zatopionymi
w niej plasterkami brzoskwiń.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.

smaczne ciasto przekładane, marchewkowe z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, przełożone masą brzoskwiniową, na wierzchu z galaretką z plasterkami brzoskwiń


Składniki ciasta (na dużą blachę o wymiarach 28 x 40 cm):

  • 6 dużych jajek
  • 250 g cukru drobnego kryształu
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 1½ łyżeczki sody
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 250 g marchewki tartej na tarce o małych oczkach
  • 1 - 1½  łyżki aromatycznej tartej skórki z pomarańczy


Składniki kremu brzoskwiniowego:

  • syrop z 1 puszki brzoskwiń uzupełniony wodą do obj. 500 ml
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 3 - 4 żółtka
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 kostki masła (400 g)
  • ¼ szklanki spirytusu (ewentualnie)
  • sok z ½ cytryny


Składniki warstwy owocowej:

  • brzoskwinie (dobrze osiąknięte z syropu) 
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe



Wykonanie ciasta:

Rodzynki płuczemy wrzątkiem na sitku i pozostawiamy do osiąknięcia z wody.
Żółtka zasypujemy cukrem,  wlewamy gorącą wodę i ucieramy do białości za pomocą robota ręcznego.
Cienkim strumieniem wlewamy olej, nie przerywając ucierania.
Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Dalej ucieramy na zmniejszonych obrotach, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Dodajemy tartą marchewkę i skórkę z pomarańczy, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.
Dodajemy rodzynki obtoczone w 1 łyżce mąki i jeszcze krótko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C  ok. 45 minut w środkowej części piekarnika.
Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów formy, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wykładamy na deseczkę
i zdejmujemy papier.
Po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej następnego dnia, kroimy na dwa placki.


Wykonanie kremu brzoskwiniowego:

Syrop uzupełniamy do objętości 500 ml i zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy mleko, miksujemy, dodajemy mąkę
ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.

Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego syropu i ogrzewamy na małym ogniu. Stale mieszamy do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny.
Należy przy tym dokładnie przesuwać łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca
dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką,
od czasu do czasu mieszając.

Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami ostudzony budyń, stale ucierając
na małych obrotach.
Na koniec wlewamy sok z cytryny, spirytus, stale ucierając na małych obrotach,
tylko do połączenia się składników.

Połowę masy lub nieco więcej niż połowę wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy.
Wkładamy na krótko do lodówki ( masa jest dość rzadka, ale szybko gęstnieje po schłodzeniu). Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy
pozostały krem.
Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zgęstniała.


Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki dokładnie rozpuszczamy w ¾ l wrzątku.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zgęstniała.

smaczne ciasto przekładane, marchewkowe z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, przełożone masą brzoskwiniową, na wierzchu z galaretką z plasterkami brzoskwiń

smaczne ciasto przekładane, marchewkowe z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, przełożone masą brzoskwiniową, na wierzchu z galaretką z plasterkami brzoskwiń



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz