Jest to ciasto ucierane, na oleju z dodatkiem białej oranżady, bardzo popularne od wielu lat.
Ta puszysta, dwukolorowa babka zawsze się udaje i uda się każdemu, kto zechce ją upiec,
tym początkującym również.
Ma ciekawy wygląd zwłaszcza w przekroju, stąd też jej nazwa "zebra".
Przepis można znaleźć na wielu stronach internetowych.
Zebrę upiekłam według przepisu z zeszytu kulinarnego mojej Mamy.
Warto powracać do tradycyjnych smaków i prostych przepisów.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem ręcznym z cukrem na puszysty krem.
Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat, a następnie wąskim strumieniem oranżadę, nie przerywając miksowania, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy.
Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania.
Nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta
po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Ta puszysta, dwukolorowa babka zawsze się udaje i uda się każdemu, kto zechce ją upiec,
tym początkującym również.
Ma ciekawy wygląd zwłaszcza w przekroju, stąd też jej nazwa "zebra".
Przepis można znaleźć na wielu stronach internetowych.
Zebrę upiekłam według przepisu z zeszytu kulinarnego mojej Mamy.
Warto powracać do tradycyjnych smaków i prostych przepisów.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
- 5 jajek
- 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki białej oranżady
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
- 2 - 3 łyżki kakao
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem ręcznym z cukrem na puszysty krem.
Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat, a następnie wąskim strumieniem oranżadę, nie przerywając miksowania, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy.
Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania.
Nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta
po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz