środa, 28 listopada 2018

SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM W CIEŚCIE KAKAOWYM

Sernik ten pieczony jest nieco inaczej niż tradycyjne serniki.
Warstwa sernikowa umieszczona jest między warstwami ciasta kakowego i oddzielona
od nich masą czekoladową z dodatkiem rumu i rodzynek.
Z tego też względu zarówno ciasto jak i warstwa sernikowa pieczone są oddzielnie.
Sernik jest oryginalny zarówno w smaku, jak i w swoim wyglądzie.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 1/2007.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

oryginalny w smaku i wyglądzie, smaczny sernik z dodatkiem czekoladowego kremu z rumem i rodzynkami


Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 200 g masła 
  • 2¼ szklanki mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki mleka


Składniki masy serowej:

  • 1 kg białego półtłustego sera dwukrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki aromatu śmietankowego



Składniki kremu czekoladowego:

  • 350 g masła
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 100 ml rumu (ewentualnie)
  • 100 g rodzynek


Składniki polewy czekoladowej:

  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka



Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier i wbijamy po 1 jajku stale miksując.

Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
do pieczenia. Wlewamy strumieniem mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut.

Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na dwa placki.
Piekę dzień wcześniej, a przekrawam tuż przed przełożeniem ciasta.


Wykonanie warstwy serowej:

Ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
Nie przerywając ucierania dodajemy porcjami zmielony ser, budyń zmieszany z proszkiem
do pieczenia, aromat śmietankowy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem olej.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, porcjami łączymy z masą serową.
Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temp. 180°C ok. 50 minut.
Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 10 minut, po czym wyjmujemy
formę  z sernikiem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Sernik wraz z papierem, na którym się piekł wyjmujemy z formy i umieszczamy na deseczce.


Wykonanie kremu czekoladowego:

Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem i pozostawiamy do osączenia z wody.
Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej.
Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się
puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną,
a następnie rum i kakao.
Miksujemy do połączenia się składników.
Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy.


Przekładanie ciasta:
Sernik na deseczce smarujemy połową kremu i przykrywamy jednym z placków.
Formę natłuszczamy, wyścielamy papierem do pieczenia.
Odwracamy dnem do góry i przykrywamy przygotowany na deseczce sernik z kremem i plackiem.
Zręcznym ruchem, trzymając dłońmi deseczkę wraz formą, odwracamy całość o 180 stopni.
W taki oto sposób mamy ciasto na spodzie, a sernik na wierzchu.
Sernik smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 6- 8 łyżek mleka. Wyjmujemy z kąpieli i mieszamy do chwili schłodzenia i zgęstnienia polewy.
Jeszcze ciepłą polewamy wierzch ciasta.

oryginalny w smaku i wyglądzie, smaczny sernik z dodatkiem czekoladowego kremu z rumem i rodzynkami

oryginalny w smaku i wyglądzie, smaczny sernik z dodatkiem czekoladowego kremu z rumem i rodzynkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz