sobota, 24 listopada 2018

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Przepis na te pyszne śledzie jest bajecznie prosty.
Najlepsze są grube, tłuste, o jasnym, nie zżółkniętym mięsie płaty śledziowe zwane matjasami.
Śledzie pokrojone w wąskie paski zatopione są w oleju z dodatkiem czosnku i majeranku.
Jak dla mnie i moich bliskich są rewelacyjne w smaku!
         
rewelacyjne w smaku śledzie zatopione w oleju z dodatkiem majeranku i czosnku


Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych (matjasy)
  • 5-6 ząbków czosnku 
  • 2  łyżki majeranku
  • 2 - 3 łyżki oleju +  tyle, aby przykryć śledzie 

Wykonanie:

Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2 godziny.
Ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dokładnie mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika i lekko ugniatamy.
Dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte.
Szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce.
Najlepsze są po dwóch dniach.

rewelacyjne w smaku śledzie zatopione w oleju z dodatkiem majeranku i czosnku

rewelacyjne w smaku śledzie zatopione w oleju z dodatkiem majeranku i czosnku

inspiracja: Pyszne jedzonko.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz