Przepis na te pyszne śledzie jest bajecznie prosty.
Najlepsze są grube, tłuste, o jasnym, nie zżółkniętym mięsie płaty śledziowe zwane matjasami.
Śledzie pokrojone w wąskie paski zatopione są w oleju z dodatkiem czosnku i majeranku.
Jak dla mnie i moich bliskich są rewelacyjne w smaku!
Składniki:
Wykonanie:
Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2 godziny.
Ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dokładnie mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika i lekko ugniatamy.
Dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte.
Szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce.
Najlepsze są po dwóch dniach.
inspiracja: Pyszne jedzonko.blox.pl
Najlepsze są grube, tłuste, o jasnym, nie zżółkniętym mięsie płaty śledziowe zwane matjasami.
Śledzie pokrojone w wąskie paski zatopione są w oleju z dodatkiem czosnku i majeranku.
Jak dla mnie i moich bliskich są rewelacyjne w smaku!
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych (matjasy)
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 - 3 łyżki oleju + tyle, aby przykryć śledzie
Wykonanie:
Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2 godziny.
Ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dokładnie mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika i lekko ugniatamy.
Dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte.
Szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce.
Najlepsze są po dwóch dniach.
inspiracja: Pyszne jedzonko.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz