wtorek, 20 listopada 2018

SZYBKI PIERNIK PRZEKŁADANY masą krówkową i powidłami śliwkowymi

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na przekładany piernik na miodzie, który nie wymaga leżakowania. Jest to duży plus, zwłaszcza dla tych zabieganych, bo można go upiec niemalże
na ostatnią chwilę.
Jak na wszelkiego rodzaju ciasta piernikowe jest szybki i łatwy w wykonaniu.
Przełożony jest masą krówkową i dwukrotnie cienką warstwą powideł śliwkowych.
Te oba nadzienia świetnie komponują się z lekko korzennym smakiem ciasta i polewą czekoladową.
Piernik jest miękki, wilgotny, bardzo smaczny, pełen aromatu.
Ciasto upiekłam według przepisu zamieszczonego w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji.
Dodałam nadzienie według własnej koncepcji.
Polecam zwłaszcza na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

szybki i łatwy w wykonaniu, bez leżakowania, piernik na miodzie z masą krówkową,powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową wilgotny, miękki, aromatyczny


Składniki ciasta  (głęboka keksówka, dł.36 cm, szer.12 cm, wys.10 cm lub dwie mniejsze)

  • 3 jajka 
  • 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miodu naturalnego płynnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika (u mnie 2 łyżki przyprawy do piernika własnej roboty, klik)
  • 1 łyżka kakao


Składniki masy krówkowej:

  • 300 g kruchych krówek mlecznych (u mnie Wawel) lub gotowa masa krówkowa
  • ½ szklanki mleka do rozpuszczenia krówek
  • 100 - 120 g masła 

dodatkowo:
300 - 350 g powideł śliwkowych
gotowa polewa czekoladowa (u mnie własnej roboty, klik)


Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.
Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając.
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Wsiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 160°C ok. 50 minut.
Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy
ogrzewanie, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy z piekarnika.

Piernik możemy przełożyć po ostudzeniu, jeżeli chcemy podać na następny dzień
lub później po kilku dniach.

Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.


Wykonanie masy krówkowej:

Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy
na średnim ogniu, stale mieszając.
Gdy rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia
i zagęszczenia się masy.
Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową.


Przekładanie piernika:

Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych, najlepiej własnej roboty (klik).
Dajemy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową.
Nakładamy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi.
Dajemy górny blat, lekko dociskamy.
Jeżeli masa i powidła trochę nam wydostały się na zewnątrz, rozsmarowujemy szpatułką
na powierzchni ciasta.
Piernik polewamy polewą czekoladową, niekoniecznie od razu, np. w przeddzień podania.


szybki i łatwy w wykonaniu, bez leżakowania, piernik na miodzie z masą krówkową,powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową wilgotny, miękki, aromatyczny


szybki i łatwy w wykonaniu, bez leżakowania, piernik na miodzie z masą krówkową,powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową wilgotny, miękki, aromatyczny

5 komentarzy:

  1. Pięknie przełożony, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik bardzo apetyczny ,przepis wart uwagi
    Pyszności .....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno dobrze smakuje , muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam i szukam jak przygotować masę do przełożenia piernika. Ta masa krówkowa to może być dobry pomysł. Będą króki i powidła, jak tu. Zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy! Robię 3.rok z rzędu🙂 Polecam!

    OdpowiedzUsuń