wtorek, 27 listopada 2018

PIERNIK BISZKOPTOWY Z KREMEM ŚMIETANOWYM I PESTKAMI GRANATU

Lekkie, piernikowe ciasto biszkoptowe przełożone jest kremem na bazie bitej śmietany.
W kremie zatopione są pestki granatu, co w efekcie stanowi bardzo apetyczną kompozycję
smakową.
Piernik jest bez miodu, ale charakterystyczną piernikową nutę nadaje dodatek przyprawy
do piernika i kakao.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Pani domu "Boże Narodzenie" nr 10/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.

piernikowe ciasto biszkoptowe z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem pestek granatu, bez  miodu



Składniki piernika biszkoptowego (na dużą blachę o wymiarach 28 x 40 cm):
  • 8  dużych jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki kremu śmietanowego:

  • 1 litr śmietanki kremówki 36%
  • sok z 1 cytryny (ok. 80 ml)
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3- 5 łyżek cukru pudru
  • 9 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 3-4 owoce granatu

dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady białej (100 g)


Wykonanie piernika biszkoptowego:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy porcjami cukier puder, a następnie żółtka stale miksując.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao.
Tak sporządzoną mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej.
Stale miksujemy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wykładamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania.
Kroimy wzdłuż na dwa blaty.


Wykonanie kremu śmietanowego:

Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki.
Skrapiamy sokiem z cytryny, gdyż pestki pod wpływem powietrza szarzeją.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy
w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Jeżeli nie zechce się rozpuścić, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, porcjami dajemy pod koniec cukier puder,
cukier waniliowy.
Odstawiamy na krótko, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Ta czynność może okazać się istotna, gdyż dzięki niej po dodaniu żelatyny masa będzie
wolniej gęstnieć i wtedy zdążymy rozprowadzić ją równomiernie na biszkopcie.
Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną
(wlewamy wąskim strumieniem).
Dodajemy ziarenka granatu,pozostawiając trochę do ozdoby i delikatnie mieszamy.

Przekładanie ciasta:

Połowę kremu wykładamy na dolny blat, szybciutko rozprowadzamy i kładziemy drugi blat,
lekko uciskając.
Wykładamy pozostały krem , równomiernie i szybciutko rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami białej czekolady i ozdabiamy pozostałymi pestkami granatu.

piernikowe ciasto biszkoptowe z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem pestek granatu, bez  miodu

piernikowe ciasto biszkoptowe z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem pestek granatu, bez  miodu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz