Przyprawa do piernika, przygotowana sposobem domowym jest bez porównania
lepsza od kupionej w sklepie.
Taka własnoręcznie wykonana ze świeżo zmielonych składników jest przede wszystkim
dużo bardziej aromatyczna.
Warto dobierać proporcje składników jak również użyć tylko tych, które nam odpowiadają.
Własnie w ten sposób powstała moja korzenna przyprawa.
Tak więc zachęcam do takiego kulinarnego eksperymentowania, a wówczas nasze wypieki
piernikowe nabiorą niepowtarzalnego aromatu i wspaniałego smaku.
Składniki (na 45 g przyprawy, 7 łyżek):
Wykonanie:
Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem.
Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek.
Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździerzu.
Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy,
pamiętając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw.
Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to po sprawie.
Z czasem aromat zanika.
Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.
Jeżeli korzystamy z moździerza, wówczas roztarte składniki przesiewamy przez sitko
i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.
Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
lepsza od kupionej w sklepie.
Taka własnoręcznie wykonana ze świeżo zmielonych składników jest przede wszystkim
dużo bardziej aromatyczna.
Warto dobierać proporcje składników jak również użyć tylko tych, które nam odpowiadają.
Własnie w ten sposób powstała moja korzenna przyprawa.
Tak więc zachęcam do takiego kulinarnego eksperymentowania, a wówczas nasze wypieki
piernikowe nabiorą niepowtarzalnego aromatu i wspaniałego smaku.
Składniki (na 45 g przyprawy, 7 łyżek):
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g)
- 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
- 2,5 łyżeczki kardamonu ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
- 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
- 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty)
- 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek )
Wykonanie:
Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem.
Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek.
Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździerzu.
Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy,
pamiętając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw.
Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to po sprawie.
Z czasem aromat zanika.
Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.
Jeżeli korzystamy z moździerza, wówczas roztarte składniki przesiewamy przez sitko
i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.
Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz