Ryba po grecku to bardzo popularna potrawa rybna.
Jest to wypróbowany przeze mnie od wielu lat przepis i tylko z niego korzystam,
gdy mamy ochotę na rybę po grecku.
Ryba jest smaczna, soczysta i szybko znika ze stołu.
Najsmaczniejsza jest podana na zimno.
Przepis pochodzi z książki Aliny Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"
z serii Biblioteczka Poradnika Domowego wyd. 2003r.
Składniki:
Wykonanie:
Filety kroimy na małe kawałki, solimy, obtaczamy w mące i zanurzamy w roztrzepanym jajku.
Szybko smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Odstawiamy do ostudzenia.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy resztę oleju (½ szklanki) i podduszamy
cebulę do zeszklenia (pod pokrywką).
Wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu.
Mieszamy od czasu do czasu,uważając, aby się nie przyrumieniły.
Gdy zmiękną dodajemy mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i dajemy usmażoną rybą.
Pozostawiamy na małym ogniu na płytce i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Ostudzoną potrawę wykładamy na półmisek i podajemy z pieczywem.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Jest to wypróbowany przeze mnie od wielu lat przepis i tylko z niego korzystam,
gdy mamy ochotę na rybę po grecku.
Ryba jest smaczna, soczysta i szybko znika ze stołu.
Najsmaczniejsza jest podana na zimno.
Przepis pochodzi z książki Aliny Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"
z serii Biblioteczka Poradnika Domowego wyd. 2003r.
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych (z morszczuka, mintaja lub innej ulubionej ryby)
- 700 g marchewki
- 350 g pietruszki
- 150 g selera
- 350 g cebuli
- ¾ szklanki oleju
- ok. 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 jajka
- 3 - 4 łyżki mąki
- 25 - 30 g mielonej papryki słodkiej
- sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
Filety kroimy na małe kawałki, solimy, obtaczamy w mące i zanurzamy w roztrzepanym jajku.
Szybko smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Odstawiamy do ostudzenia.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy resztę oleju (½ szklanki) i podduszamy
cebulę do zeszklenia (pod pokrywką).
Wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu.
Mieszamy od czasu do czasu,uważając, aby się nie przyrumieniły.
Gdy zmiękną dodajemy mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i dajemy usmażoną rybą.
Pozostawiamy na małym ogniu na płytce i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Ostudzoną potrawę wykładamy na półmisek i podajemy z pieczywem.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPycha , ale ja dodaję jeszcze groszek konserwowy .Tak robiła moja mama , tek przyrządzam i ja.Pycha.
OdpowiedzUsuń