Ta smaczna warstwowa sałatka śledziowa jest prosta i dość szybka w wykonaniu.
Jak najbardziej polecam amatorom sałatek, w których podstawowym składnikiem
są filety śledziowe.
Poszczególne warstwy najlepiej umieścić w szklanej, przezroczystej salaterce,
wówczas sałatka efektownie prezentuje się na stole.
Na dnie naczynia ułożone są kawałki śledzi, a na nich kolejno: cebula, ziemniaki,
marchewka i jajka. Całość wieńczą esy floresy z majonezu, tarte żółtko i drobno
pokrojony szczypiorek.
Składniki:
Wykonanie:
Osączone z oleju śledzie kroimy w paseczki.
Ziemniaki i marchewkę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kosteczkę.
Jedno żółtko z ugotowanych jajek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odkładamy.
Pozostałe jajka kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy.
W szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układamy kolejno śledzie, cebulę,
ziemniaki, marchewkę i jajka.
Poszczególne warstwy delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wierzch sałatki pokrywamy majonezem za pomocą rękawa do dekoracji ciast.
Posypujemy tartym żółtkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki celem "przegryzienia się" składników.
Jak najbardziej polecam amatorom sałatek, w których podstawowym składnikiem
są filety śledziowe.
Poszczególne warstwy najlepiej umieścić w szklanej, przezroczystej salaterce,
wówczas sałatka efektownie prezentuje się na stole.
Na dnie naczynia ułożone są kawałki śledzi, a na nich kolejno: cebula, ziemniaki,
marchewka i jajka. Całość wieńczą esy floresy z majonezu, tarte żółtko i drobno
pokrojony szczypiorek.
Składniki:
- ok. 500 g filetów śledziowych w oleju
- ok. 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 200 g marchewki ugotowanej w łupinie
- 150-200 g cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
- drobno pokrojony szczypiorek
Wykonanie:
Osączone z oleju śledzie kroimy w paseczki.
Ziemniaki i marchewkę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kosteczkę.
Jedno żółtko z ugotowanych jajek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odkładamy.
Pozostałe jajka kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy.
W szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układamy kolejno śledzie, cebulę,
ziemniaki, marchewkę i jajka.
Poszczególne warstwy delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wierzch sałatki pokrywamy majonezem za pomocą rękawa do dekoracji ciast.
Posypujemy tartym żółtkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki celem "przegryzienia się" składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz