Ten bakaliowy, pieczony w cieście kakaowym sernik jest smaczny, puszysty i wilgotny.
Masa serowa zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki.
Jeżeli nie tolerujemy rodzynek, wówczas można je zastąpić kandyzowaną żurawiną.
Kakaowe ciasto możemy wykonać znacznie wcześniej np. w przeddzień pieczenia,
bo wymaga zamrażania.
Sernik jest niezawodny, łatwy do wykonania,zawsze udaje się i szybko znika z talerzyków.
Składniki ciasta czekoladowego:
Składniki masy serowej:
Wykonanie ciasta czekoladowego:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników.
Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny.
Dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy,
tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Wykonanie sernika:
Dwie części mrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut,
a następnie ok. 45 min. w temp. 200°C.
Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Masa serowa zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki.
Jeżeli nie tolerujemy rodzynek, wówczas można je zastąpić kandyzowaną żurawiną.
Kakaowe ciasto możemy wykonać znacznie wcześniej np. w przeddzień pieczenia,
bo wymaga zamrażania.
Sernik jest niezawodny, łatwy do wykonania,zawsze udaje się i szybko znika z talerzyków.
Składniki ciasta czekoladowego:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
Składniki masy serowej:
- 1,3 kg sera białego półtłustego dwukrotnie mielonego
- 150 g masła
- 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
- 10 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki esencji cytrynowej
- 150 g rodzynek
- 70 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie ciasta czekoladowego:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników.
Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny.
Dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy,
tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Wykonanie sernika:
Dwie części mrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut,
a następnie ok. 45 min. w temp. 200°C.
Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz