piątek, 9 listopada 2018

CIASTKA KOKOSOWE NA WAFLU

Pyszne, dziecinnie proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciastka kokosowe.
Przepis znany mi od dawna. Jak sięgam pamięcią, był taki czas, że najłatwiejszymi
w zdobyciu bakaliami były właśnie wiórki kokosowe.
Przed wieloma laty te kokosanki wypiekane były w naszym domu niemal codziennie.
Przepis pochodzi z dawnych zapisków kulinarnych mojej Mamy.
Polecam te ciastka zwłaszcza amatorom kokosowych słodkości.

pyszne, dziecinnie proste i ekspresowe w wykonaniu ciastka kokosowe pieczone na waflach


Składniki (duża blacha  o wym. 28 x 40 cm):

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 250 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 - 2 płaty waflowe


Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 190°C.
Masło, cukier puder i żółtka ucieramy.
Dodajemy wiórki kokosowe, bułkę tartą i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tylko do dokładnego połączenia się składników).
Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.
Płaty waflowe dopasowujemy do formy i smarujemy masą wygładzając powierzchnię.
Pieczemy na złoty kolor (20 - 25 minut). Po przestudzeniu kroimy na prostokąty.

pyszne, dziecinnie proste i ekspresowe w wykonaniu ciastka kokosowe pieczone na waflach

pyszne, dziecinnie proste i ekspresowe w wykonaniu ciastka kokosowe pieczone na waflach


2 komentarze: