Grochówka wojskowa to apetyczna i bardzo pożywna zupa.
Okres jesienno-zimowy to właśnie ten czas, kiedy mamy na nią największy apetyt.
Poniższy przepis na grochówkę pochodzi z domowych zapisków kulinarnych.
Używam łuskanego grochu w połówkach.
Taki groch jest najlepszy, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia w wodzie.
Grochówkę gotuję na boczku wędzonym i cienkiej wędzonej kiełbasie z pokrojonymi
w kostkę ziemniakami i marchewką.
Zupa świetnie smakuję, gdy przyprawiona jest czosnkiem i majerankiem.
Grochówka jest rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna, przepyszna.
Składniki:
Wykonanie:
Groch oczyszczamy i dokładnie płuczemy.
Zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym) zimną wodą do obj. ok.4 litrów.
Stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 60 minut, bez pokrywki.
Gdy groch zaczyna się gotować wytwarza się piana białkowa, która lubi kipieć.
Można ją wówczas zebrać.
Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy przetrzeć przez sitko,
ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne.
Uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.
Dodajemy boczek pokrojony w paski.
Marchewkę kroimy w półkrążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.
Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Jeszcze przez chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.
I w zasadzie można już jeść, ale lepiej smakuje, gdy postoi.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.
Okres jesienno-zimowy to właśnie ten czas, kiedy mamy na nią największy apetyt.
Poniższy przepis na grochówkę pochodzi z domowych zapisków kulinarnych.
Używam łuskanego grochu w połówkach.
Taki groch jest najlepszy, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia w wodzie.
Grochówkę gotuję na boczku wędzonym i cienkiej wędzonej kiełbasie z pokrojonymi
w kostkę ziemniakami i marchewką.
Zupa świetnie smakuję, gdy przyprawiona jest czosnkiem i majerankiem.
Grochówka jest rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna, przepyszna.
Składniki:
- 400 g grochu łuskanego (połówki)
- 400 - 500 g chudego boczku wędzonego
- ok. 300 g chudej, cienkiej kiełbasy wędzonej
- 1 marchewka (ok.100 g)
- 500 g ziemniaków
- 1 duży ząb czosnku
- 2 łyżeczki majeranku tartego (lepszy jest świeży)
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Groch oczyszczamy i dokładnie płuczemy.
Zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym) zimną wodą do obj. ok.4 litrów.
Stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 60 minut, bez pokrywki.
Gdy groch zaczyna się gotować wytwarza się piana białkowa, która lubi kipieć.
Można ją wówczas zebrać.
Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy przetrzeć przez sitko,
ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne.
Uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.
Dodajemy boczek pokrojony w paski.
Marchewkę kroimy w półkrążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.
Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Jeszcze przez chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.
I w zasadzie można już jeść, ale lepiej smakuje, gdy postoi.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz