Szybkie i łatwe do wykonania placuszki na słodko.
W biszkoptowym cieście zanurzone są talarki owoców kaki (persymony).
Te apetycznie prezentujące się placuszki znikają z talerzyków w szybkim tempie,
bo są po prostu pyszne!
Sezon na kaki trwa zazwyczaj od października do grudnia, więc warto wykorzystać
ten czas i przygotować coś smacznego z tymi egzotycznymi owocami.
Ponieważ persymona jest owocem dość słodkim, a nawet trochę mdławym, skropiłam talarki
sokiem z cytryny (być może sok z pomarańczy byłby też dobry).
Warto mieć na uwadze to, że owoce powinny być dobrze dojrzałe, bo tylko wtedy są smaczne.
Gdy poleżą kilka dni po zakupieniu, wówczas są jak w sam raz.
Składniki (na 12 placuszków):
Wykonanie:
Kaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, stale mieszając najlepiej ręcznie np. łyżką.
Dodajemy śmietanę, wodę i esencję cytrynową.
Całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do jaj sadzonych, wówczas placuszki mają ładniejszy kształt), natłuszczoną niewielką ilością oleju kładziemy łyżką małe porcje ciasta.
Na każdą dajemy cienki talarek kaki i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć owoc.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.
W biszkoptowym cieście zanurzone są talarki owoców kaki (persymony).
Te apetycznie prezentujące się placuszki znikają z talerzyków w szybkim tempie,
bo są po prostu pyszne!
Sezon na kaki trwa zazwyczaj od października do grudnia, więc warto wykorzystać
ten czas i przygotować coś smacznego z tymi egzotycznymi owocami.
Ponieważ persymona jest owocem dość słodkim, a nawet trochę mdławym, skropiłam talarki
sokiem z cytryny (być może sok z pomarańczy byłby też dobry).
Warto mieć na uwadze to, że owoce powinny być dobrze dojrzałe, bo tylko wtedy są smaczne.
Gdy poleżą kilka dni po zakupieniu, wówczas są jak w sam raz.
Składniki (na 12 placuszków):
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru drobnego kryształu
- ½ łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki wody
- kilka kropli esencji cytrynowej
- 1-2 dobrze dojrzałe owoce kaki
- sok z cytryny
- konfitura brzoskwiniowa
Kaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, stale mieszając najlepiej ręcznie np. łyżką.
Dodajemy śmietanę, wodę i esencję cytrynową.
Całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do jaj sadzonych, wówczas placuszki mają ładniejszy kształt), natłuszczoną niewielką ilością oleju kładziemy łyżką małe porcje ciasta.
Na każdą dajemy cienki talarek kaki i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć owoc.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy polane podgrzaną konfiturą brzoskwiniową. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz