niedziela, 18 listopada 2018

CIASTO KRÓLEWIEC

Królewiec znany jest generalnie od dawna. Jest ciastem dość popularnym.
W tradycyjnym cieście wierzch pokryty jest polewą czekoladową.
Gdy natknęłam się w czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169 na zdjęcie królewca,
zaciekawiła mnie  jego ciekawa dekoracja i postanowiłam zastosować ją w swoim wypieku.
Liczyłam na to, że umieszczone na wierzchu owoce (brzoskwinie i pestki granatu)
przełamią słodycz ciasta.
Tak też się stało, wyszło pysznie!!
Ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to wspaniała, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tego tradycyjnego z polewą czekoladową.
Ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego.
Pozostała część przepisu  wg własnej inwencji.

ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to smaczna, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tradycyjnego z polewą czekoladową



 Składniki ciasta miodowego (na duża blachę o wym. 29 x 42 cm):

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 2/3  szklanki cukru drobnego kryształu
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki ciasta biszkoptowego:

  • 4 jajka
  • 3/4  szklanki cukru drobnego kryształu
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki masy:

  • 3 szklanki mleka
  • 300 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • sok z połowy  cytryny (ok.25 ml)


Ponadto:

  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
  • 1 owoc granatu
  • płatki czekoladowe


Wykonanie ciasta miodowego:

Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z sodą.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką.
Czynność tę robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła.
Wsypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy kolejno żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29 x 42 cm wyłożonej papierem
do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut.
Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób.
Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odkładamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie masy budyniowej:

Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy.
Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia.
Wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami ostudzony budyń.
Pod koniec wlewamy sok z cytryny, stale ucierając.
Masę dzielimy na trzy części, dwie części jednakowe, trzecia nieco mniejsza..


Przekładanie placka:

Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy.
Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą,
tę nieco mniejszą część masy.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.
Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż
(jak na zdjęciach)..
Posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.

ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to smaczna, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tradycyjnego z polewą czekoladową

ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to smaczna, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tradycyjnego z polewą czekoladową

ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to smaczna, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tradycyjnego z polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz