Smaczna, łatwa i szybka w wykonaniu sałatka z matjasami w roli głównej.
Jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych.
Czas na śledzia rozpoczął się, a nasz apetyt zapewne znacznie się wyostrzy, gdy będziemy
wkraczać w okres Bożego Narodzenia.
Składniki:
Wykonanie:
Śledzie oczyszczamy, myjemy i moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godz.
Osuszamy i kroimy w paseczki o długości ok. 1 cm.
Fasolkę odcedzamy i przelewamy wodą na sitku.
Por myjemy i kroimy w cienkie półkrążki.
Przelewamy na sitku wrzątkiem, a po kilkunastu sekundach zimną wodą,
wówczas będzie delikatniejszy.
Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Dodajemy majonez, a następnie sól, pieprz i cukier do smaku.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i tzw. "przegryzienia się" składników.
Jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych.
Czas na śledzia rozpoczął się, a nasz apetyt zapewne znacznie się wyostrzy, gdy będziemy
wkraczać w okres Bożego Narodzenia.
Składniki:
- ok. 500 g matjasów
- 1 puszka czerwonej fasoli Kidney (425 ml)
- 150 g pora
- 1 duże winne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Śledzie oczyszczamy, myjemy i moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godz.
Osuszamy i kroimy w paseczki o długości ok. 1 cm.
Fasolkę odcedzamy i przelewamy wodą na sitku.
Por myjemy i kroimy w cienkie półkrążki.
Przelewamy na sitku wrzątkiem, a po kilkunastu sekundach zimną wodą,
wówczas będzie delikatniejszy.
Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Dodajemy majonez, a następnie sól, pieprz i cukier do smaku.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i tzw. "przegryzienia się" składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz