czwartek, 29 listopada 2018

ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU

Śledzie po sułtańsku to nic innego jak śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem
rodzynek i smażonej cebuli.
Można je zrobić na ostro, wówczas najlepiej dodać troszeczkę sosu paprykowego
tabasco (uwaga bardzo ostry!)
Przepis na te przepyszne śledzie jest prosty i szybki do  wykonania.
Warto skusić się i wypróbować!

pyszne, łatwe i szybkie do wykonania  śledzie w sosie pomidorowym z cebulą i z rodzynkami


Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych (matjasy)
  • sok z ½ - 1 cytryny
  • 80 - 100 ml oleju
  • 2 - 3 cebule (ok. 250 g)
  • ¾ - 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 100 - 150 g rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ⅓ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco lub więcej, jeżeli lubimy na ostro (niekoniecznie)



Wykonanie:

Matjasy myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 1-2 godziny, w zależności od tego,
jak są słone.  Ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na ok.2 godziny.
Rodzynki płuczemy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, na patelni.
Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem
i stale mieszając przez chwilę smażymy ( nie za długo, 2 - 3 minuty).
Dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 - 2 minuty).
Zestawiamy z ognia. Dodajemy cukier, sól  i ewentualnie  sos tabasco.

Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą (sosem). Można całość wymieszać i dopiero przełożyć do słoika, wówczas smaki lepiej przenikają się.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Najlepiej smakują na zimno, po dwóch dniach trzymania w lodówce.

pyszne, łatwe i szybkie do wykonania  śledzie w sosie pomidorowym z cebulą i z rodzynkami

pyszne, łatwe i szybkie do wykonania  śledzie w sosie pomidorowym z cebulą i z rodzynkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz