Śledzie po sułtańsku to nic innego jak śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem
rodzynek i smażonej cebuli.
Można je zrobić na ostro, wówczas najlepiej dodać troszeczkę sosu paprykowego
tabasco (uwaga bardzo ostry!)
Przepis na te przepyszne śledzie jest prosty i szybki do wykonania.
Warto skusić się i wypróbować!
Składniki:
Wykonanie:
Matjasy myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 1-2 godziny, w zależności od tego,
jak są słone. Ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na ok.2 godziny.
Rodzynki płuczemy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, na patelni.
Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem
i stale mieszając przez chwilę smażymy ( nie za długo, 2 - 3 minuty).
Dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 - 2 minuty).
Zestawiamy z ognia. Dodajemy cukier, sól i ewentualnie sos tabasco.
Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą (sosem). Można całość wymieszać i dopiero przełożyć do słoika, wówczas smaki lepiej przenikają się.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Najlepiej smakują na zimno, po dwóch dniach trzymania w lodówce.
rodzynek i smażonej cebuli.
Można je zrobić na ostro, wówczas najlepiej dodać troszeczkę sosu paprykowego
tabasco (uwaga bardzo ostry!)
Przepis na te przepyszne śledzie jest prosty i szybki do wykonania.
Warto skusić się i wypróbować!
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych (matjasy)
- sok z ½ - 1 cytryny
- 80 - 100 ml oleju
- 2 - 3 cebule (ok. 250 g)
- ¾ - 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 - 150 g rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ⅓ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco lub więcej, jeżeli lubimy na ostro (niekoniecznie)
Wykonanie:
Matjasy myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 1-2 godziny, w zależności od tego,
jak są słone. Ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na ok.2 godziny.
Rodzynki płuczemy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, na patelni.
Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem
i stale mieszając przez chwilę smażymy ( nie za długo, 2 - 3 minuty).
Dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 - 2 minuty).
Zestawiamy z ognia. Dodajemy cukier, sól i ewentualnie sos tabasco.
Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą (sosem). Można całość wymieszać i dopiero przełożyć do słoika, wówczas smaki lepiej przenikają się.
Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Najlepiej smakują na zimno, po dwóch dniach trzymania w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz