Te smaczne, piernikowe babeczki na jogurcie są łatwe i szybkie do wykonania.
Do wypieku użyłam mąki razowej i pszennej oraz sody.
Są miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie.
Składniki:
Wykonanie:
Obie mąki mieszamy, dodajemy sodę, cynamon, sól, przyprawę do pierników i kandyzowaną żurawinę.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami wymieszane cukry i po 1 jajku.
Nie przerywając ucierania dodajemy jogurt, sok z cytryny, a następnie porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę suchych składników.
Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 15 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy formę z piekarnika.
Po krótkim czasie wyjmujemy z niej muffinki w papilotkach na kratkę do ostudzenia.
Do wypieku użyłam mąki razowej i pszennej oraz sody.
Są miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- sok z 1 cytryny ( 60- 80 ml)
- ¾ szklanki mąki razowej
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki soli
- 150 g żurawiny kandyzowanej
Wykonanie:
Obie mąki mieszamy, dodajemy sodę, cynamon, sól, przyprawę do pierników i kandyzowaną żurawinę.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami wymieszane cukry i po 1 jajku.
Nie przerywając ucierania dodajemy jogurt, sok z cytryny, a następnie porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę suchych składników.
Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 15 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy formę z piekarnika.
Po krótkim czasie wyjmujemy z niej muffinki w papilotkach na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz