sobota, 24 listopada 2018

PIERNIKOWE MUFFINKI Z ŻURAWINĄ

Te smaczne, piernikowe babeczki na jogurcie są łatwe i szybkie do wykonania.
Do wypieku użyłam mąki razowej i pszennej oraz sody.
Są miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie.

miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie, smaczne babeczki, muffinki


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • sok z 1 cytryny ( 60- 80 ml)
  • ¾ szklanki mąki razowej
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g żurawiny kandyzowanej 

Wykonanie:

Obie mąki mieszamy, dodajemy sodę, cynamon, sól, przyprawę do pierników i kandyzowaną żurawinę.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami wymieszane cukry i po 1 jajku.
Nie przerywając ucierania dodajemy jogurt, sok z cytryny, a następnie porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę suchych składników.
Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C  przez ok. 15 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyjmujemy formę z piekarnika.
Po krótkim czasie wyjmujemy z niej muffinki w papilotkach na kratkę do ostudzenia.

miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie, smaczne babeczki, muffinki


miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie, smaczne babeczki, muffinki

miękkie, aromatyczne, o lekko korzennym smaku, nie za słodkie, smaczne babeczki, muffinki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz