Jest to smaczna, efektownie prezentująca się za sprawą buraczków sałatka śledziowa.
W swoim składzie oprócz marynowanych matjasów i buraczków konserwowych
zawiera kiszone ogórki i ziemniaki gotowane w mundurkach.
Całość polana jest sosem ananasowo-majonezowym.
Przepis wielokrotnie sprawdzony, jak najbardziej polecam :)
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w mundurkach.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ostudzone, obrane z łupiny ziemniaki i buraczki konserwowe kroimy w półplasterki.
Marynowane śledzie i cebulkę kroimy w kostkę.
Wszystko przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Majonez łączymy z syropem ananasowym, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Ewentualnie solimy do smaku.
W swoim składzie oprócz marynowanych matjasów i buraczków konserwowych
zawiera kiszone ogórki i ziemniaki gotowane w mundurkach.
Całość polana jest sosem ananasowo-majonezowym.
Przepis wielokrotnie sprawdzony, jak najbardziej polecam :)
Składniki:
- 500 g śledzi marynowanych
- 500 g średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 200 g ogórków kiszonych
- 200 g buraczków konserwowych w occie (u mnie własnej roboty, klik)
- 100 g cebulki konserwowej ( użyłam cebuli ze śledzi marynowanych)
- 3 łyżki majonezu
- ok. 100 ml lekkiego syropu ananasowego (pozostał mi z ananasów w puszce)
- sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w mundurkach.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ostudzone, obrane z łupiny ziemniaki i buraczki konserwowe kroimy w półplasterki.
Marynowane śledzie i cebulkę kroimy w kostkę.
Wszystko przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Majonez łączymy z syropem ananasowym, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Ewentualnie solimy do smaku.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)