Ciasta z jabłkami to najbardziej popularne ciasta, a przepisów na nie jest niezliczona ilość.
Jabłecznik z kremem cappuccino to pyszne, delikatne i aromatyczne ciasto na biszkoptowym spodzie.
Na nim położona jest warstwa częściowo prażonych jabłek z dodatkiem zmiksowanych ananasów.
Wierzch stanowi krem kawowy na bazie bitej śmietany i obficie posypany wiórkami czekolady.
Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów.
Składniki biszkoptu (na dużą blachę o o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy ananasowo-jabłkowej:
Składniki kremu cappuccino:
dodatkowo:
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy o wym. 28 x 40 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temp. 180°C przez ok. 35 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.
Wykonanie masy ananasowo-jabłkowej:
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy.
Gdy jeszcze pozostaną kawałeczki jabłek dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy.
Stale mieszamy do zagotowania.
Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy
do chwili ich rozpuszczenia.
Nie przerywając mieszania dodajemy cukier wg uznania (dałam 3 łyżki).
Jeżeli jabłka są słodkie cukru możemy nie dodawać.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ewentualnie wstawiamy do lodówki, aby przyśpieszyć zagęszczenie.
Gdy zacznie gęstnieć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.
Wykonanie kremu cappuccino:
Czekoladę ścieramy na wiórki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku.
Gdyby nie chciała rozpuścić się podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappuccino.
Stale mieszamy mikserem na zmniejszonych obrotach.
Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy jeszcze płynną żelatynę,
a następnie wsypujemy wiórki czekoladowe.
Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zgęstniała, rozprowadzamy
na warstwie owocowej.
Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.
Smaczniejszy jest, gdy osiągnie temp. pokojową.
Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki na jakiś czas przed podaniem.
Sugestia: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy
spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie i krem z ½ - ¾ ilości składników
podanych w przepisie.
Jabłecznik z kremem cappuccino to pyszne, delikatne i aromatyczne ciasto na biszkoptowym spodzie.
Na nim położona jest warstwa częściowo prażonych jabłek z dodatkiem zmiksowanych ananasów.
Wierzch stanowi krem kawowy na bazie bitej śmietany i obficie posypany wiórkami czekolady.
Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów.
Składniki biszkoptu (na dużą blachę o o wym. 28 x 40 cm):
- 6 jajek
- 6 łyżek gorącej wody
- 18 dag cukru drobnego kryształu
- 18 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki masy ananasowo-jabłkowej:
- 1 kg jabłek winnych
- plastry ananasów w syropie z puszki (580 ml)
- 2 - 3 łyżki cukru drobnego kryształu
- 2 galaretki cytrynowe
Składniki kremu cappuccino:
- 600 - 700 ml śmietany kremówki 36% ( dobrze schłodzonej)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 120 g kawy cappuccino o smaku czekoladowym
- 100 g czekolady mlecznej
- 6 łyżeczek żelatyny + ⅓ szklanki zimnej wody + ⅓ szklanki wrzątku
dodatkowo:
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej (wiórki)
- płatki dekoracyjne do ciast
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy o wym. 28 x 40 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temp. 180°C przez ok. 35 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.
Wykonanie masy ananasowo-jabłkowej:
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy.
Gdy jeszcze pozostaną kawałeczki jabłek dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy.
Stale mieszamy do zagotowania.
Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy
do chwili ich rozpuszczenia.
Nie przerywając mieszania dodajemy cukier wg uznania (dałam 3 łyżki).
Jeżeli jabłka są słodkie cukru możemy nie dodawać.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ewentualnie wstawiamy do lodówki, aby przyśpieszyć zagęszczenie.
Gdy zacznie gęstnieć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.
Wykonanie kremu cappuccino:
Czekoladę ścieramy na wiórki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku.
Gdyby nie chciała rozpuścić się podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappuccino.
Stale mieszamy mikserem na zmniejszonych obrotach.
Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy jeszcze płynną żelatynę,
a następnie wsypujemy wiórki czekoladowe.
Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zgęstniała, rozprowadzamy
na warstwie owocowej.
Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.
Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki na jakiś czas przed podaniem.
Sugestia: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy
spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie i krem z ½ - ¾ ilości składników
podanych w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz