Sernik wykonany jest na biszkoptowo-herbatnikowym spodzie z dodatkiem masła,
dżemu i cynamonu.
Do masy serowej dodane są zmiksowane na gładką masę jabłka
Ten pieczony sernik jabłkowy jest aromatyczny, delikatny, wilgotny i smaczny.
Skusi z pewnością nie jednego amatora serników.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 4/2011.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):
Składniki masy serowo - jabłkowej:
dodatkowo:
sos toffi ( użyłam gotowy Dr Oetkera)
Wykonanie spodu:
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy, studzimy.
Biszkopty i herbatniki kruszymy na miazgę, dokładnie mieszamy z cynamonem,
przestudzonym masłem i dżemem.
Wykładamy otrzymaną mieszanką dno tortownicy i wstawiamy do lodówki,
aby spód dobrze związał się.
Wykonanie masy serowo-jabłkowej:
Masło z 1 szklanką cukru ucieramy na puch, dodajemy porcjami proszek budyniowy,
a następnie żółtka i twaróg.
Ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki, miksujemy
i dodajemy do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy
z masą serowo - jabłkową.
Wykładamy na spód i pieczemy ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 180 - 190°C.
Przed podaniem każdą porcję polewamy sosem toffi.
dżemu i cynamonu.
Do masy serowej dodane są zmiksowane na gładką masę jabłka
Ten pieczony sernik jabłkowy jest aromatyczny, delikatny, wilgotny i smaczny.
Skusi z pewnością nie jednego amatora serników.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 4/2011.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
- 1 szklanka drobno pokruszonych herbatników
- 1 szklanka drobno pokruszonych biszkoptów
- 120 g masła
- 1 - 2 łyżki jasnego dżemu
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki masy serowo - jabłkowej:
- 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
- 150 - 200 g masła
- 1¼ - 1½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
- 2 - 3 jabłka (ok. 400 g)
dodatkowo:
sos toffi ( użyłam gotowy Dr Oetkera)
Wykonanie spodu:
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy, studzimy.
Biszkopty i herbatniki kruszymy na miazgę, dokładnie mieszamy z cynamonem,
przestudzonym masłem i dżemem.
Wykładamy otrzymaną mieszanką dno tortownicy i wstawiamy do lodówki,
aby spód dobrze związał się.
Wykonanie masy serowo-jabłkowej:
Masło z 1 szklanką cukru ucieramy na puch, dodajemy porcjami proszek budyniowy,
a następnie żółtka i twaróg.
Ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki, miksujemy
i dodajemy do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy
z masą serowo - jabłkową.
Wykładamy na spód i pieczemy ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 180 - 190°C.
Przed podaniem każdą porcję polewamy sosem toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz