poniedziałek, 26 listopada 2018

SERNIK JABŁKOWY Z SOSEM TOFFI

Sernik wykonany jest na biszkoptowo-herbatnikowym spodzie z dodatkiem masła,
dżemu i cynamonu.
Do masy serowej dodane są zmiksowane na gładką masę jabłka
Ten pieczony sernik jabłkowy jest aromatyczny, delikatny, wilgotny i smaczny.
Skusi z pewnością nie jednego amatora serników.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 4/2011.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

smaczny, aromatyczny, wilgotny serni k pieczony z dodatkiem zmiksowanych jabłek na spodzie biszkoptowo-herbatnikowym, sernik z jabłkami


 Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):

  • 1 szklanka drobno pokruszonych herbatników
  • 1 szklanka drobno pokruszonych biszkoptów
  • 120 g masła
  • 1 - 2 łyżki jasnego dżemu
  • ½ łyżeczki cynamonu


Składniki masy serowo - jabłkowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
  • 150 - 200 g masła
  • 1¼ - 1½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
  • 2 - 3 jabłka (ok. 400 g)


dodatkowo:
sos toffi ( użyłam gotowy Dr Oetkera)


Wykonanie spodu:

Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy, studzimy.
Biszkopty i herbatniki kruszymy na miazgę, dokładnie mieszamy z cynamonem,
przestudzonym masłem i dżemem.
Wykładamy otrzymaną mieszanką dno tortownicy i wstawiamy do lodówki,
aby spód dobrze związał się.


Wykonanie masy serowo-jabłkowej:

Masło z 1 szklanką cukru ucieramy na puch, dodajemy porcjami proszek budyniowy,
a następnie żółtka i twaróg.
Ucieramy, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki, miksujemy
i dodajemy do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy
z masą serowo - jabłkową.
Wykładamy na  spód i pieczemy ok. 75 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 180 - 190°C.
Przed podaniem każdą porcję polewamy sosem toffi.

smaczny, aromatyczny, wilgotny serni k pieczony z dodatkiem zmiksowanych jabłek na spodzie biszkoptowo-herbatnikowym, sernik z jabłkami

smaczny, aromatyczny, wilgotny serni k pieczony z dodatkiem zmiksowanych jabłek na spodzie biszkoptowo-herbatnikowym, sernik z jabłkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz