poniedziałek, 26 listopada 2018

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

Nadszedł najodpowiedniejszy czas, aby pomyśleć o kandyzowanej skórce pomarańczowej zrobionej domowym sposobem.
Właśnie udało mi się przed kilkoma dniami kupić jędrne, pełne aromatu pomarańcze,
bez nadmiaru chemii.
Warto więc ten czas wykorzystać, aby zaopatrzyć się w ten apetyczny dodatek do wielu wypieków.

Przechowywana w szczelnych plastikowych pojemniczkach w zamrażalniku lodówki
nic nie traci na swojej jakości.
Tak przechowywana zachowuje świeżość, smak i  aromat przez kilka miesięcy.

domowej roboty skórka pomarańczowa kandyzowana, smażona w syropie (cukrze), pełna aromatu, słodka pozbawiona goryczki


Składniki:

  • skórki pomarańczowe (z 6 sztuk średniej wielkości pomarańczy)
  • 2 szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1½ szklanki wody (do syropu)
  • 1 łyżka octu 10%


Wykonanie:

Skórki pomarańczowe dokładnie myjemy szczoteczką zanim zostaną usunięte z owoców.
Moczymy w zimnej wodzie przez ok. 48 godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę.
Po tym czasie płuczemy i usuwamy częściowo albedo.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu przez 15 minut. Odlewamy wodę.
W niskim rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i wkładamy skórki.
Gotujemy bez pokrywki, na wolnym ogniu do chwili, aż staną się przezroczyste.
Trwa to zwykle ok. 40 minut.
Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliły od spodu.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków ze szczelnym zamknięciem i przechowujemy
w zamrażalniku lodówki.
Na szybkie zużycie nie ma potrzeby zamrażać, spokojnie można umieścić na półce w lodówce.

domowej roboty skórka pomarańczowa kandyzowana, smażona w syropie (cukrze), pełna aromatu, słodka pozbawiona goryczki

domowej roboty skórka pomarańczowa kandyzowana, smażona w syropie (cukrze), pełna aromatu, słodka pozbawiona goryczki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz