Jest to lekki torcik na biszkoptowym spodzie z pysznym kremem z serka i bitej śmietany.
W kremie zatopione są truskawki i wiórki mlecznej czekolady.
Ciasto jest kremowe, lekkie w jedzeniu i bardzo smaczne.
Inspiracją do jego wykonania był przepis na pomysłowe kostki stracciatella z czasopisma
"Pyszne ciasta z owocami" nr 2 /2011.
Składniki blatu biszkoptowego (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kremu stracciatella:
Blat biszkoptowy i serek do kremu stracciatella najlepiej przygotować w przeddzień wykonania ciasta.
Serek możemy zastąpić gotowym serkiem mascarpone.
Wówczas skład kremu stracciatella jest następujący:
Wykonanie blatu biszkoptowego:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią.
Wlewamy małymi porcjami utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka i dalej ubijamy.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.
Wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli jest suchy, wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed położeniem kremu odcinamy cienko wierzchnią warstwę (skórkę).
Wykonanie kremu stracciatella:
Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na siatce
chroniącej od przypaleń.
Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka.
Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia się serwatki.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku.
Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc.
Na następny dzień serek ( lub gotowy serek mascarpone) krótko miksujemy, dodając porcjami
połową ilości cukru pudru i cukier z wanilią.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier puder.
Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką.
Odwracamy sposób mieszania składników.
Tym razem dodajemy porcjami połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Smarujemy biszkopt cienką warstwą masy serowej.
Układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną
do spodu. Kilkanaście sztuk truskawek odkładamy do ozdobienia ciasta.
Czekoladę mleczną lub deserową ścieramy na tarce wg uznania o drobnych lub grubych oczkach
i dodajemy do pozostałej masy serowej.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy ⅓ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić, nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Jeżeli robimy to mechanicznie, to na małych obrotach.
Natychmiast wykładamy na truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy wiórkami czekolady deserowej. Ozdabiamy połówkami truskawek i listkami melisy.
W kremie zatopione są truskawki i wiórki mlecznej czekolady.
Ciasto jest kremowe, lekkie w jedzeniu i bardzo smaczne.
Inspiracją do jego wykonania był przepis na pomysłowe kostki stracciatella z czasopisma
"Pyszne ciasta z owocami" nr 2 /2011.
Składniki blatu biszkoptowego (duża forma o wym. 28 x 40 cm):
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- 80 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki kremu stracciatella:
- 2 litry mleka
- 1 litr kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek
- 700 - 800 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g cukru pudru
- 2 -3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 5 - 6 łyżeczek żelatyny
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- ok. 1200 g truskawek
- 100 g czekolady deserowej do posypania wierzchu
Uwaga:
Blat biszkoptowy i serek do kremu stracciatella najlepiej przygotować w przeddzień wykonania ciasta.
Serek możemy zastąpić gotowym serkiem mascarpone.
Wówczas skład kremu stracciatella jest następujący:
- 700 g serka mascarpone
- 700 - 800 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 2 -3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie blatu biszkoptowego:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią.
Wlewamy małymi porcjami utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka i dalej ubijamy.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.
Wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 min.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli jest suchy, wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed położeniem kremu odcinamy cienko wierzchnią warstwę (skórkę).
Wykonanie kremu stracciatella:
Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na siatce
chroniącej od przypaleń.
Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka.
Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia się serwatki.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku.
Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc.
Na następny dzień serek ( lub gotowy serek mascarpone) krótko miksujemy, dodając porcjami
połową ilości cukru pudru i cukier z wanilią.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier puder.
Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką.
Odwracamy sposób mieszania składników.
Tym razem dodajemy porcjami połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Smarujemy biszkopt cienką warstwą masy serowej.
Układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną
do spodu. Kilkanaście sztuk truskawek odkładamy do ozdobienia ciasta.
Czekoladę mleczną lub deserową ścieramy na tarce wg uznania o drobnych lub grubych oczkach
i dodajemy do pozostałej masy serowej.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy ⅓ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić, nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Jeżeli robimy to mechanicznie, to na małych obrotach.
Natychmiast wykładamy na truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy wiórkami czekolady deserowej. Ozdabiamy połówkami truskawek i listkami melisy.
Czy biszkopt nasączamy?nie jest za suchy?
OdpowiedzUsuńNie nasączam, bo nie jest za suchy. Jeżeli nie przesuszymy go zbyt długim pieczeniem w piekarniku powinno być ok!
UsuńMożna oczywiście nasączyć (np.rozcieńczonym sokiem pomarańczowym), jeżeli bardziej odpowiada nam wilgotne ciasto.