poniedziałek, 7 maja 2018

SZARLOTKA ORZECHOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Szarlotka orzechowa z bitą śmietaną  to  delikatne, półkruche ciasto z prażonymi orzechami, przełożone słodko - winnym nadzieniem jabłkowym.
Dodatek rozdrobnionych orzechów idealnie komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną.
To smaczne ciasto jest łatwe do wykonania i uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Gdy zastosujemy gotowe prażone jabłka ze słoika,  wówczas wykonanie staje się o wiele szybsze i nie pochłania zbyt dużo czasu.
Szarlotka najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.


pyszne, łatwe ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną



Składniki  ciasta orzechowego ( duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią 
  • 3 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny umytej i sparzonej w gorącej wodzie
  • ok. 200 g orzechów włoskich lub laskowych



Składniki  nadzienia jabłkowo - śmietanowego:

  • 1,5 kg  słodko - winnych jabłek  lub 1 litr prażonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • sok z 2 cytryn (ok. 100 ml)
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią 


Wykonanie ciasta orzechowego:

Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią i po jednym żółtku.
Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i startą skórką z  cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, nie za długo tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na dwie duże blachy  o wym. 28 x 40 cm wyścielone papierem do pieczenia.
Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasto  można upiec w przeddzień jego przekładania.


Wykonanie nadzienia:

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazda nasienne.
Wkładamy do rondelka, wlewamy sok z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru.
Prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
Gdy jabłka będą częściowo rozprażone, ale pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki,
zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do ostudzenia.
Jeżeli używamy gotowych jabłek prażonych, przekładamy je do rondelka i dodajemy ewentualnie sok z cytryny. 
Ogrzewamy, aż staną się gorące, mieszając od czasu do czasu.
Wówczas zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nich galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy pod koniec cukier puder i cukier z wanilią.


Przekładanie ciasta:

Na jednym placku orzechami do wierzchu układamy "kupkami" przy pomocy łyżki
tężejące, uprażone jabłka.
Przestrzeń pomiędzy jabłkami wypełniamy ubitą śmietaną.
Nakładamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go dociskamy.
Schładzamy ciasto w lodówce.
Przed podaniem  posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka jest smaczniejsza, gdy osiągnie temperaturę pokojową.


pyszne, łatwe ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną



pyszne, łatwe ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz