To proste, puszyste i smaczne ciasto skusi niejednego smakosza ciast truskawkowych.
Jest łatwe w wykonaniu i uda się z pewnością nawet tym początkującym.
W maślanym cieście z dodatkiem białej czekolady zanurzone są truskawki.
Ten przepis może posłużyć do upieczenia ciasta równie z innymi sezonowymi owocami.
Składniki:
Wykonanie:
Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
Odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Miksujemy ok. 10 minut.
Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę.
Stale miksujemy mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach.
Na końcu dajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Całość dokładnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm.
Układamy horyzontalnie na wierzchu całe truskawki.
Jeżeli są bardzo duże to kroimy na połówki i układamy skórką do dołu.
Pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.
Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jest łatwe w wykonaniu i uda się z pewnością nawet tym początkującym.
W maślanym cieście z dodatkiem białej czekolady zanurzone są truskawki.
Ten przepis może posłużyć do upieczenia ciasta równie z innymi sezonowymi owocami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 60 dag truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
Odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Miksujemy ok. 10 minut.
Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę.
Stale miksujemy mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach.
Na końcu dajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Całość dokładnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm.
Układamy horyzontalnie na wierzchu całe truskawki.
Jeżeli są bardzo duże to kroimy na połówki i układamy skórką do dołu.
Pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.
Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz