Tort z kremem truskawkowym i kremem bawarskim jest bardzo smaczny, delikatny.
Na blacie biszkoptowym położone są dwie warstwy kremu na bazie bitej śmietany.
Jedna warstwa to krem truskawkowy, druga to krem bawarski.
Tort wieńczy polewa czekoladowo - karmelowa.
Wymaga dość dużego zaangażowania, ale warto chociaż raz zrobić, aby później delektować się jego wspaniałym smakiem.
Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki biszkoptu kakaowego (duża tortownica o średnicy 28 cm) :
Składniki kremu truskawkowego:
Składniki kremu bawarskiego:
Składniki polewy czekoladowo - karmelowej :
Składniki dekoracji:
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szczyptę soli, porcjami cukier, cukier waniliowy
i po 1 żółtku. Ubijamy na puszysty krem.
Mieszamy obie mąki z kakao i wsiewamy stopniowo do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 minut.
Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania tortu.
Wierz (skórkę) biszkoptu ścinamy przed położeniem kremu truskawkowego.
Wykonanie kremu truskawkowego:
Truskawki miksujemy z cukrem.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy
w ¼ wrzątku.
Schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno.
Małymi porcjami dajemy zmiksowane truskawki i wlewamy przestudzoną płynną żelatynę.
Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Wykonanie kremu bawarskiego:
Żółtka ucieramy z cukrem.
Gotujemy mleko z solą i stale mieszając, wlewamy żółtkową masę.
Trzymamy na małym ogniu do zagęszczenia kremu,stale mieszając.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia.
Dodajemy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową i rum.
Na końcu wlewamy jeszcze płynną żelatynę.
Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na krem truskawkowy.
Ponownie wstawiamy do lodówki.
Wykonanie polewy czekoladowo - karmelowej:
Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę.
Dodajemy mleko i śmietanę. Gdyby masa stwardniała delikatnie podgrzewamy
do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając.
Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu.
Gdy czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy.
Przestudzoną i zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego tortu.
Ponownie wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy kleksami ubitej z cukrami śmietany, połówkami truskawek i płatkami migdałowymi wg upodobań.
Na blacie biszkoptowym położone są dwie warstwy kremu na bazie bitej śmietany.
Jedna warstwa to krem truskawkowy, druga to krem bawarski.
Tort wieńczy polewa czekoladowo - karmelowa.
Wymaga dość dużego zaangażowania, ale warto chociaż raz zrobić, aby później delektować się jego wspaniałym smakiem.
Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki biszkoptu kakaowego (duża tortownica o średnicy 28 cm) :
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 15 g ciemnego kakao
Składniki kremu truskawkowego:
- 300 g truskawek
- 150 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki wrzątku
- 400 ml śmietanki kremowej do deserów 36%
Składniki kremu bawarskiego:
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżeczki żelatyny + niewielką ilością zimnej wody + ¼ szklanki wrzątku
- 30 - 50 ml rumu
- 350 ml śmietanki kremowej do deserów 36%
Składniki polewy czekoladowo - karmelowej :
- 2 tabliczki czekolady deserowej (200 g)
- 65 g cukru
- 2 łyżki wody
- 60 ml mleka
- 40 ml śmietanki kremowej 36%
Składniki dekoracji:
- 1 małe opakowanie płatków migdałowych
- 150 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilkanaście ładnych truskawek
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szczyptę soli, porcjami cukier, cukier waniliowy
i po 1 żółtku. Ubijamy na puszysty krem.
Mieszamy obie mąki z kakao i wsiewamy stopniowo do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 minut.
Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania tortu.
Wierz (skórkę) biszkoptu ścinamy przed położeniem kremu truskawkowego.
Wykonanie kremu truskawkowego:
Truskawki miksujemy z cukrem.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy
w ¼ wrzątku.
Schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno.
Małymi porcjami dajemy zmiksowane truskawki i wlewamy przestudzoną płynną żelatynę.
Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Wykonanie kremu bawarskiego:
Żółtka ucieramy z cukrem.
Gotujemy mleko z solą i stale mieszając, wlewamy żółtkową masę.
Trzymamy na małym ogniu do zagęszczenia kremu,stale mieszając.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia.
Dodajemy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową i rum.
Na końcu wlewamy jeszcze płynną żelatynę.
Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na krem truskawkowy.
Ponownie wstawiamy do lodówki.
Wykonanie polewy czekoladowo - karmelowej:
Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę.
Dodajemy mleko i śmietanę. Gdyby masa stwardniała delikatnie podgrzewamy
do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając.
Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu.
Gdy czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy.
Przestudzoną i zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego tortu.
Ponownie wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy kleksami ubitej z cukrami śmietany, połówkami truskawek i płatkami migdałowymi wg upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz