piątek, 25 maja 2018

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ NA BISZKOPCIE

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczny sernik na zimno z truskawkami.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową, a na niej  masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu.
Wierzch ciasta to galaretka truskawkowa z zatopionymi w niej połówkami truskawek.
Jak widać sernik ten jest mocno truskawkowy !
Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, lekkie w jedzeniu. Jak najbardziej polecam na ciepłe wiosenno - letnie dni.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.


smaczny sernik rumowy na zimno z musem truskawkowym i truskawkami zatopionymi w galaretce



Składniki biszkoptu (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny 


Składniki warstwy truskawkowej:
  • 600 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżeczka żelatyny
  • ⅔ szklanki wrzątku


Składniki warstwy serowo- śmietanowej:
  • 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
  • 500 ml śmietanki  do deserów 30%
  • ½ szklanki rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru pudru lub wg uznania
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny


Składniki warstwy galaretkowej:

  • ok. 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe




Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.

Wsiewamy małymi porcjami mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  ok. 35 min.
Sprawdzamy wykałaczką, czy upieczone.
Jeżeli wykałaczka jest sucha, ciasto jest upieczone i wyjmujemy z piekarnika.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu (skórkę).


Wykonanie warstwy truskawkowej:

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Galaretkę mieszamy z 1 łyżeczką żelatyny, zalewamy wrzątkiem i mieszamy.
Gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić podgrzewamy na mały ogniu (nie gotujemy!).

Do rozpuszczonej galaretki dodajemy rozgniecione truskawki.
Stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego zagęszczenia  (przestudzoną można umieścić w lodówce,
aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt.  Schładzamy w lodówce.


Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek krótko miksujemy, pod koniec wlewamy małymi porcjami rum.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek, a następnie  wsiewamy porcjami cukier puder.
Cały czas delikatnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy (nie gotujemy!).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej,
stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na schłodzoną warstwę truskawkową i  ponownie umieszczamy w lodówce.


Wykonanie warstwy galaretkowej:

Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku wg podanej instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do  częściowego zgęstnienia.

Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół.
Układamy "brzuszkami" na warstwie serowo-śmietanowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.



smaczny sernik rumowy na zimno z musem truskawkowym i truskawkami zatopionymi w galaretce



smaczny sernik rumowy na zimno z musem truskawkowym i truskawkami zatopionymi w galaretce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz