Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczny sernik na zimno z truskawkami.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową, a na niej masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu.
Wierzch ciasta to galaretka truskawkowa z zatopionymi w niej połówkami truskawek.
Jak widać sernik ten jest mocno truskawkowy !
Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, lekkie w jedzeniu. Jak najbardziej polecam na ciepłe wiosenno - letnie dni.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki warstwy truskawkowej:
Składniki warstwy serowo- śmietanowej:
Składniki warstwy galaretkowej:
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 35 min.
Sprawdzamy wykałaczką, czy upieczone.
Jeżeli wykałaczka jest sucha, ciasto jest upieczone i wyjmujemy z piekarnika.
Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu (skórkę).
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Galaretkę mieszamy z 1 łyżeczką żelatyny, zalewamy wrzątkiem i mieszamy.
Gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić podgrzewamy na mały ogniu (nie gotujemy!).
Do rozpuszczonej galaretki dodajemy rozgniecione truskawki.
Stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego zagęszczenia (przestudzoną można umieścić w lodówce,
aby przyśpieszyć proces).
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt. Schładzamy w lodówce.
Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek krótko miksujemy, pod koniec wlewamy małymi porcjami rum.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek, a następnie wsiewamy porcjami cukier puder.
Cały czas delikatnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach.
Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy (nie gotujemy!).
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej,
stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Wylewamy na schłodzoną warstwę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce.
Wykonanie warstwy galaretkowej:
Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku wg podanej instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do częściowego zgęstnienia.
Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół.
Układamy "brzuszkami" na warstwie serowo-śmietanowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową, a na niej masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu.
Wierzch ciasta to galaretka truskawkowa z zatopionymi w niej połówkami truskawek.
Jak widać sernik ten jest mocno truskawkowy !
Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, lekkie w jedzeniu. Jak najbardziej polecam na ciepłe wiosenno - letnie dni.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki biszkoptu (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki warstwy truskawkowej:
- 600 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżeczka żelatyny
- ⅔ szklanki wrzątku
Składniki warstwy serowo- śmietanowej:
- 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
- 500 ml śmietanki do deserów 30%
- ½ szklanki rumu
- 4 - 6 łyżek cukru pudru lub wg uznania
- 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
Składniki warstwy galaretkowej:
- ok. 700 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 35 min.
Sprawdzamy wykałaczką, czy upieczone.
Jeżeli wykałaczka jest sucha, ciasto jest upieczone i wyjmujemy z piekarnika.
Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu (skórkę).
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Galaretkę mieszamy z 1 łyżeczką żelatyny, zalewamy wrzątkiem i mieszamy.
Gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić podgrzewamy na mały ogniu (nie gotujemy!).
Do rozpuszczonej galaretki dodajemy rozgniecione truskawki.
Stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego zagęszczenia (przestudzoną można umieścić w lodówce,
aby przyśpieszyć proces).
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt. Schładzamy w lodówce.
Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek krótko miksujemy, pod koniec wlewamy małymi porcjami rum.
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek, a następnie wsiewamy porcjami cukier puder.
Cały czas delikatnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach.
Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy (nie gotujemy!).
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej,
stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Wylewamy na schłodzoną warstwę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce.
Wykonanie warstwy galaretkowej:
Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku wg podanej instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do częściowego zgęstnienia.
Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół.
Układamy "brzuszkami" na warstwie serowo-śmietanowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz