Dobry, wypróbowany przepis podstawowy na naleśniki to połowa sukcesu.
Możemy później już tylko nakładać ulubione słodkie nadzienie lub wytrawny farsz i jeść !
Sprawdzą się na śniadanie, obiad czy też kolację.
Składniki:
- 5 jajek
- 1½ szklanki mleka
- 1½ szklanki wody (można zastąpić częściowo lub całkowicie wodą gazowaną)
- 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru drobnego kryształu (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Jajka miksujemy, dodajemy pod koniec cukier i sól.
Mleko mieszamy z wodą i połowę ilości wlewamy do jajek. Ponownie miksujemy
Wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy.
Ciasto powinno być gładkie i nie powinno zawierać grudek.
Odstawiamy na 5 minut, aby mąka rozkleiła się.
Wlewamy pozostałe mleko z wodą, dodajemy łyżkę oleju i miksujemy.
Ponownie odstawimy na 5 minut.
Na patelnię dajemy niewielka ilość smalcu.
Gdy tłuszcz się roztopi i patelnia stanie się mocno gorąca, nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta.
Smażymy na średnim ogniu z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
Każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie mieszamy dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Łał, nigdy nie dawałam tyle jajek do masy, ale chyba zaczne! Pięknie wyglądają, bardzo delikatnie.
OdpowiedzUsuńDo naleśników nigdy jajek nie żałuję, bo są smaczniejsze i można je bez problemu usmażyć takie delikatne, cieniutkie.
OdpowiedzUsuńfaktycznie dobry przepis :) tez nigdy nie dawałam az tylu jajek - teraz wiem ze warto ;)
OdpowiedzUsuń