W sezonie truskawkowym warto usmażyć bardzo smaczne placuszki nadziewane plasterkami truskawek i dodatkowo, aby nadać im jeszcze więcej truskawkowego smaku, polane musem truskawkowym.
Placuszki są pulchne, biszkoptowe i mocno truskawkowe. Po prostu pyszne!
Składniki:
dodatkowo na mus truskawkowy:
Wykonanie:
Odszypułkowane i opłukane i osuszone z wody truskawki kroimy w talarki
o grubości ok. ½ cm.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, sól,
a następnie po 1 żółtku.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy ewentualnie kilka kropli esencji migdałowej.
Dodajemy śmietanę, całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni ogrzewamy olej. Gdy będzie gorący, kładziemy łyżką małe porcje ciasta.
Układamy po kilka talarków truskawek na każdy smażący się placuszek.
Truskawki przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy na złoty kolor.
Placuszki odwracamy na drugą stronę.
Smażymy znacznie krócej, aby nie wysmażyć soku.
Podajemy z cukrem pudrem lub polewamy musem truskawkowym.
Otrzymujemy ok. 15 sztuk średniej wielkości placuszków.
Placuszki są pulchne, biszkoptowe i mocno truskawkowe. Po prostu pyszne!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki cukru drobnego kryształu
- ½ łyżeczki soli
- 15 dag mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g truskawek
- 5-6 kropli esencji migdałowej (opcjonalnie)
dodatkowo na mus truskawkowy:
- 300 g zmiksowanych truskawek
- cukier do smaku
Wykonanie:
Odszypułkowane i opłukane i osuszone z wody truskawki kroimy w talarki
o grubości ok. ½ cm.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, sól,
a następnie po 1 żółtku.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy ewentualnie kilka kropli esencji migdałowej.
Dodajemy śmietanę, całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni ogrzewamy olej. Gdy będzie gorący, kładziemy łyżką małe porcje ciasta.
Układamy po kilka talarków truskawek na każdy smażący się placuszek.
Truskawki przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy na złoty kolor.
Placuszki odwracamy na drugą stronę.
Smażymy znacznie krócej, aby nie wysmażyć soku.
Podajemy z cukrem pudrem lub polewamy musem truskawkowym.
Otrzymujemy ok. 15 sztuk średniej wielkości placuszków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz