sobota, 12 maja 2018

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI

W sezonie truskawkowym warto usmażyć  bardzo smaczne  placuszki nadziewane plasterkami truskawek i dodatkowo, aby nadać im jeszcze więcej truskawkowego smaku, polane musem truskawkowym.
Placuszki  są pulchne, biszkoptowe i mocno truskawkowe. Po prostu  pyszne!


smaczne i łatwe placuszki biszkoptowe z truskawkami



Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru drobnego kryształu
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany 
  • 200 g truskawek
  • 5-6 kropli esencji migdałowej (opcjonalnie)

dodatkowo na  mus truskawkowy:

  • 300 g  zmiksowanych truskawek
  • cukier do smaku




Wykonanie:

Odszypułkowane i opłukane i osuszone z wody  truskawki kroimy w talarki
o grubości  ok. ½ cm.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, sól,
a następnie po 1 żółtku.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy ewentualnie kilka kropli esencji migdałowej.

Dodajemy śmietanę, całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni ogrzewamy olej. Gdy będzie gorący, kładziemy łyżką małe porcje ciasta.

Układamy po kilka talarków truskawek na każdy smażący się placuszek.
Truskawki przykrywamy niewielką ilością ciasta. Smażymy na złoty kolor.

Placuszki odwracamy na drugą stronę.
Smażymy znacznie krócej, aby nie wysmażyć soku.
Podajemy z cukrem pudrem lub polewamy  musem truskawkowym.
Otrzymujemy ok. 15 sztuk średniej wielkości placuszków.



smaczne i łatwe placuszki biszkoptowe z truskawkami



smaczne i łatwe placuszki biszkoptowe z truskawkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz