czwartek, 3 maja 2018

CIASTO KAKAOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I JABŁKAMI

Jest to biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem budyniowym z prażonymi jabłkami.
Ciasto jest łatwe i szybkie  do  wykonania.
Jest smaczne, delikatne, aromatyczne za sprawą jabłek.
Możemy je zrobić w formie tortu, piekąc ciasto w tortownicy lub wykorzystując gotowe blaty tortowe.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012.
Nieznacznie zmodyfikowałam.


smaczne ciasto tortowe z masą budyniową, z jabłkami, biszkopt kakaowy z kremem budyniowym


Składniki ciasta kakaowego ( duża forma o wym. 28 x 40 cm) :

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki kremu budyniowego:

  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy na ½ l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru drobnego kryształu

ponadto:

  • 2  średnie jabłka (np. szara reneta, koksa królewska, antonówka)
  • 2 łyżki cukru do smażenia jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody


Wykonanie ciasta kakaowego:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania kremowej masy.

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wsiewamy stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto wykładamy do formy o wym. 28 x 40 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 minut.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.


Wykonanie kremu budyniowego z jabłkami:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając.
Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier.
Stale mieszamy, aż cukier  rozpuści się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy budyń wymieszany z mąką
i miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Wlewamy  budyniową zawiesinę i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny, stale mieszając. Zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna.
Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką.

Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a następnie jabłka.
Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Przekładanie ciasta:

Ciasto  kroimy wzdłuż na dwa placki. Na dolny placek rozprowadzamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i  lekko dociskamy.
Rozprowadzamy pozostały krem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy  granulowanym kakao.

Uwaga:
To ciasto możemy wykonać bez używania piekarnika, wykorzystując gotowe blaty kakaowe.
Zwykle mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ - ¾  ilości składników podanych w przepisie.


smaczne ciasto tortowe z masą budyniową, z jabłkami, biszkopt kakaowy z kremem budyniowym



smaczne ciasto tortowe z masą budyniową, z jabłkami, biszkopt kakaowy z kremem budyniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz