Gdy w kuchni mamy czerstwe bułki warto je wykorzystać, robiąc pyszne zapiekanki
z żółtym serem w jajecznej masie. Danie jest szybkie i proste do wykonania na patelni.
Warto spróbować !
Składniki:
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka do ubitej piany i dokładnie mieszamy.
Porcjami dodajemy żółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach.
Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.
Dodajemy jeszcze trochę sera, jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka.
Otrzymaną serową masę rozprowadzamy równomiernie na połówkach bułek.
Bułki kładziemy warstwą serową na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy na złoty kolor.
Odwracamy bułki i jeszcze króciutko podsmażamy.
Podajemy natychmiast po usmażeniu, posypując papryką oraz drobno pokrojoną cebulką.
z żółtym serem w jajecznej masie. Danie jest szybkie i proste do wykonania na patelni.
Warto spróbować !
Składniki:
- 3 bułki kajzerki
- 250 g żółtego sera
- 2 jajka
- mała cebulka cukrowa
- papryka ostra w proszku
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka do ubitej piany i dokładnie mieszamy.
Porcjami dodajemy żółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach.
Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.
Dodajemy jeszcze trochę sera, jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka.
Otrzymaną serową masę rozprowadzamy równomiernie na połówkach bułek.
Bułki kładziemy warstwą serową na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy na złoty kolor.
Odwracamy bułki i jeszcze króciutko podsmażamy.
Podajemy natychmiast po usmażeniu, posypując papryką oraz drobno pokrojoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz