piątek, 11 maja 2018

BISZKOPT Z MASĄ RABARBAROWĄ I GALARETKĄ

Jest to smaczne ciasto tortowe z lekko winną, aromatyczną masą na bazie bitej śmietany
i kremu rabarbarowego.
Wierzch ciasta wieńczy galaretka rabarbarowa.
Ciasto jest lekkie i delikatne, rozpływa się w ustach.
Dobrze sprawdza się zwłaszcza na ciepłe wiosenne i letnie dni.

Krem rabarbarowy, którego przepis opublikowałam nie tak dawno na blogu
 https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/05/krem-rabarbarowy-rhubarb-curd.html,
można zrobić wcześniej.
Można przechowywać go w lodówce ok. 1 tydzień.
Gdy ten krem mamy już gotowy, ciasto jest szybkie do wykonania.

To  tortowe rabarbarowe ciasto jest moim  kulinarnym eksperymentem, który jak ocenili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych, więc i Wam polecam :)


smaczne ciasto tortowe z masą rabarbarową i galaretką


Składniki biszkoptu (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 8 jajek (duże, L)
  • 1¼ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki przecieru rabarbarowego:

  • 500 g  rabarbaru (najlepszy malinowy)
  • 4 łyżki cukru drobnego kryształu
  • ¾ szklanki wody


Składniki masy rabarbarowej:

  • połowa ilości przygotowanego wcześniej przecieru rabarbarowego
  • 1 mała cytryna
  • 1 szklanka cukru 
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka 
  • 1 żółtko
  • 600 ml śmietanki  do ciast i deserów 36%
  • 1 galaretka  truskawkowa lub malinowa + ½ szklanki wrzątku


Składniki galaretki rabarbarowej:

  • połowa ilości przygotowanego wcześniej przecieru rabarbarowego
  • 5-6 łyżek cukru drobnego kryształu
  • 1 galaretka  truskawkowa lub malinowa + 1 szklanka wrzątku



Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku.
Ubijamy do momentu, aż  masa stanie sie kremowa, puszysta.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 min.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.

Przed przełożeniem masą biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.



Wykonanie przecieru rabarbarowego:

Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1 cm kawałki.
Przekładamy do rondelka z grubym dnem.
Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 min.
Wlewamy ok. ¾ szklanki wody i stawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej
od przypaleń.
Mieszając od czasu do czasu, gotujemy do momentu, aż rabarbar całkowicie rozpadnie się.
Rabarbar zestawiamy z ognia.
Przecieramy przez sitko i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Wykonanie masy rabarbarowej:

Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem.
Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.
W rondelku najlepiej o grubym dnie rozpuszczamy 100 g masła.
Wlewamy sok ze startą skórką z cytryny, dokładnie mieszamy.
Dodajemy połowę ilości przecieru rabarbarowego, nie przerywamy mieszania.

Po ok. 2 minutach wsypujemy 1 szklankę cukru i dalej mieszamy.

Po ok. 10 minutach wlewamy zmiksowane żółta z jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze
ok. 15 minut, mieszając prawie stale.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy  do  ostudzenia.
Tak otrzymany krem schładzamy w lodówce.

Krem rabarbarowy najlepiej wykonać wcześniej np. w przeddzień wykonania masy rabarbarowej.

Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić dolewamy nieco wrzątku i delikatnie podgrzewamy stale mieszając, ale nie dopuszczamy do zagotowania).

Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę.
Stale mieszając dużą łyżką lub łopatką, małymi porcjami dodajemy do niej schłodzony krem rabarbarowy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy  jeszcze płynną galaretkę.

Połowę masy wykładamy na dolny blat biszkoptu.
Umieszczamy w lodówce, aby masa nieco stężała.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy.

Na biszkopt wykładamy pozostałą porcję masy  i ponownie wkładamy do lodówki.


Wykonanie galaretki rabarbarowej:
Pozostałą, drugą połowę przecieru podgrzewamy, dodajemy 5 -6 łyżek cukru.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i stale mieszając wlewamy do  przecieru.
Odstawiamy do chwili aż zacznie tężeć.
Tężejącą galaretkę wylewamy delikatnie (ewentualnie wykładamy łyżką) na schłodzoną masę rabarbarową i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.


smaczne ciasto tortowe z masą rabarbarową i galaretką




smaczne ciasto tortowe z masą rabarbarową i galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz