To apetyczne ciasto to biszkopt z dwukolorową masą jogurtową, która po jego przekrojeniu tworzy efektowne łatki.
Wierzch ciasta wieńczy warstwa truskawkowa, czyli zmiksowane truskawki zgęszczone galaretką.
Ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne, mocno truskawkowe i bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z "Najlepszych przepisów Claudii" z zeszytu "48 pomysłów na magiczne
truskawki".
Składniki biszkoptu ( na duża tortownicę o średnicy 28 cm):
Składniki masy jogurtowo - truskawkowej:
Składniki warstwy truskawkowej:
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka zasypujemy cukrem, dodajemy 4 łyżki gorącej wody.
Ucieramy do uzyskania kremowej, pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 25 - 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wierzch biszkoptu delikatnie ścinamy (skórkę).
Wykonanie masy jogurtowo - truskawkowej:
Opłukane i osączone z wody truskawki miksujemy z cukrem.
Przecieramy, jeżeli przeszkadzają nam kamyczki..
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Dodajemy wrzątek i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy esencję waniliową i jeszcze ciepłą żelatynę.
Dokładnie mieszamy, nie za długo. Jogurtową masę dzielimy na pół.
Jedną część dodajemy do połowy zmiksowanych truskawek, drugą do ubitej śmietany.
Każdą dokładnie mieszamy.
Obie masy szybko przekładamy do woreczków foliowych.
Obcinamy rogi i wyciskamy na przemian biały i truskawkowy mus,
tworząc na biszkoptowym spodzie 2 warstwy okręgów.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w lodówce.
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Opłukane i osączone z wody truskawki miksujemy z cukrem.
Ewentualnie przecieramy, jeżeli przeszkadzają nam kamyczki.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1¾ szklanki wrzątku.
W razie potrzeby podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Wlewamy do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na ciasto.
Tortownicę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.
Gdy warstwa truskawkowa całkowicie zgęstnieje dekorujemy wierzch stróżkami śmietanki. Ponownie umieszczamy w lodówce.
Propozycja: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych
w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy.
Wierzch ciasta wieńczy warstwa truskawkowa, czyli zmiksowane truskawki zgęszczone galaretką.
Ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne, mocno truskawkowe i bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z "Najlepszych przepisów Claudii" z zeszytu "48 pomysłów na magiczne
truskawki".
Składniki biszkoptu ( na duża tortownicę o średnicy 28 cm):
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 12,5 dag cukru
- 12,5 dag mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy jogurtowo - truskawkowej:
- 500 g truskawek + 50 g cukru
- 3 szklanki jogurtu naturalnego + 4 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietany do ciast i deserów 30 %
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 3 płaskie łyżki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ⅓ szklanki wrzątku
Składniki warstwy truskawkowej:
- 500 g truskawek + 50 g cukru
- 2 galaretki truskawkowe + 1¾ szklanki wrzątku
- 3 łyżki śmietany kremowej 30 %
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka zasypujemy cukrem, dodajemy 4 łyżki gorącej wody.
Ucieramy do uzyskania kremowej, pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 25 - 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wierzch biszkoptu delikatnie ścinamy (skórkę).
Wykonanie masy jogurtowo - truskawkowej:
Opłukane i osączone z wody truskawki miksujemy z cukrem.
Przecieramy, jeżeli przeszkadzają nam kamyczki..
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Dodajemy wrzątek i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy esencję waniliową i jeszcze ciepłą żelatynę.
Dokładnie mieszamy, nie za długo. Jogurtową masę dzielimy na pół.
Jedną część dodajemy do połowy zmiksowanych truskawek, drugą do ubitej śmietany.
Każdą dokładnie mieszamy.
Obie masy szybko przekładamy do woreczków foliowych.
Obcinamy rogi i wyciskamy na przemian biały i truskawkowy mus,
tworząc na biszkoptowym spodzie 2 warstwy okręgów.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w lodówce.
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Opłukane i osączone z wody truskawki miksujemy z cukrem.
Ewentualnie przecieramy, jeżeli przeszkadzają nam kamyczki.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1¾ szklanki wrzątku.
W razie potrzeby podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Wlewamy do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na ciasto.
Tortownicę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.
Gdy warstwa truskawkowa całkowicie zgęstnieje dekorujemy wierzch stróżkami śmietanki. Ponownie umieszczamy w lodówce.
Propozycja: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych
w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy.
jak fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńale pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń