Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser.
Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości.
Kasza manna z truskawkami jest tak pyszna, że wraz z pojawieniem się tych apetycznych owoców podaję ją na śniadanie bardzo często.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
Wykonanie:
Połowę truskawek miksujemy z cukrem, a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Na dno rondelka wlewamy ok. ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko.
W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą.
Zawiesinę mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Stale mieszamy, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna.
Dodajemy cukier, sól. Gotujemy ok. 1 min.
Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy, aż roztopi się.
Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek.
Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek.
Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.
Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości.
Kasza manna z truskawkami jest tak pyszna, że wraz z pojawieniem się tych apetycznych owoców podaję ją na śniadanie bardzo często.
- 90 ml (6 lekko kopiastych łyżek) kaszy manny błyskawicznej (np. lubella)
- ¾ szklanki wody do zalania manny
- 3 szklanki mleka + ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 20 g masła
- cukier z naturalną wanilią
- 250 g truskawek + cukier do smaku
Wykonanie:
Połowę truskawek miksujemy z cukrem, a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Na dno rondelka wlewamy ok. ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko.
W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą.
Zawiesinę mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Stale mieszamy, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna.
Dodajemy cukier, sól. Gotujemy ok. 1 min.
Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy, aż roztopi się.
Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek.
Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek.
Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz