niedziela, 13 maja 2018

KASZA MANNA Z TRUSKAWKAMI

Znakomita potrawa dietetyczna zarówno na śniadanie jak i na deser.
Generalnie znana chyba każdemu od maleńkości.
Kasza manna z truskawkami jest tak pyszna, że wraz z pojawieniem się tych apetycznych owoców podaję ją na śniadanie bardzo często.

kasza manna z truskawkami - smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie


Składniki (na 2 - 3 porcje):

  • 90 ml (6 lekko kopiastych łyżek) kaszy manny błyskawicznej (np. lubella)
  • ¾ szklanki wody do zalania manny
  • 3 szklanki  mleka + ¼ szklanki wody 
  • 1  płaska łyżka cukru
  • ½  łyżeczki soli
  • 20 g masła
  • cukier z naturalną wanilią 
  • 250 g  truskawek + cukier do smaku


Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy z cukrem, a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Na dno rondelka wlewamy ok. ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko.
W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą.
Zawiesinę mieszamy i wlewamy  do gotującego się mleka.
Stale mieszamy, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna.
Dodajemy cukier, sól. Gotujemy ok. 1 min.
Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy, aż roztopi się.
Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek.
Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek.
Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.

kasza manna z truskawkami - smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie



kasza manna z truskawkami - smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz