Jest to szybkie i łatwe w wykonaniu, leciutkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto.
Już od wielu lat w sezonie truskawkowym właśnie to ciasto króluje na naszym stole.
Inspiracją do jego wykonania jest przepis "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach Czytelników - Wiosna z 1995 r.
Przepis ten wykorzystuję również z innymi owocami.
Składniki (na dużą blachę o wym 28 x 40 cm):
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Białka ubijamy na sztywną pianę robotem ręcznym.
Dodajemy porcjami cukier, żółtka i dalej ubijamy.
Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie.
Dodajemy porcjami śmietanę, olej, sok z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stale, delikatnie mieszamy.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.
Ciasto wykładamy do formy i układamy przepołowione wzdłuż truskawki przecięciem do góry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach
ok. 5 minut, po czym wyjmujemy do ostygnięcia.
Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Już od wielu lat w sezonie truskawkowym właśnie to ciasto króluje na naszym stole.
Inspiracją do jego wykonania jest przepis "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach Czytelników - Wiosna z 1995 r.
Przepis ten wykorzystuję również z innymi owocami.
Składniki (na dużą blachę o wym 28 x 40 cm):
- 3 duże jajka ( L )
- 1 - 1½ szklanki cukru
- 1½ szklanki śmietany 18 - 24%
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 600 g truskawek (najlepiej dość dużych)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Białka ubijamy na sztywną pianę robotem ręcznym.
Dodajemy porcjami cukier, żółtka i dalej ubijamy.
Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie.
Dodajemy porcjami śmietanę, olej, sok z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stale, delikatnie mieszamy.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.
Ciasto wykładamy do formy i układamy przepołowione wzdłuż truskawki przecięciem do góry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach
ok. 5 minut, po czym wyjmujemy do ostygnięcia.
Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
fajne ciasto
OdpowiedzUsuńZrobilem.Jest w piekarniku.Zobaczymy w smaku jak mi wyszlo.
OdpowiedzUsuńMyślę, że wszystko poszło ok!
UsuńCzy 3 szkl mąki to nie za dużo? Wychodzi bardzo bardzo gęste? Czy tak ma być?
OdpowiedzUsuńCiasto jest gęste, ale dzięki temu truskawki nie opadają. Nie można powiedzieć, że bardzo gęste. Dajemy przecież 3 jajka, 1,5 szklanki śmietany, 3 łyżki oleju. Po upieczeniu, jak widać na zdjęciach jest jak w sam raz.
UsuńJakiej mąki Pani używa? Czy cukier ma się całkowicie rozpuścić w pianie? Czy zbyt wysoka temp mogła wpłynąć na mało puszysty i zbity wypiek?z temp się pomyliłam zamiast 175 dałam 190 i termoobieg.
OdpowiedzUsuńUżywam mąki wiejskiej. Jeżeli mąkę kupujesz w sklepie, to jej zbliżonym odpowiednikiem byłaby mąka tortowa. Cukier nie musi dokładnie rozpuścić się przy ubijaniu piany. Zanim ciasto umieścisz w formie zdąży rozpuścić się, to co się wcześniej nie rozpuściło, w kolejnych etapach. Ale warto, aby przy ubijaniu piany rozpuściło się jak najwięcej. Temperatura ma zasadniczy wpływ na jakość wypieku. Przy zbyt wysokiej ciasto nie zdąży wyrosnąć, a już się zbyt podpiecze i przyrumieni.
UsuńCiasta nie należy długo ucierać, tylko do połączenia się składników. Należy też zwrócić uwagę na temperaturę składników, powinna być w miarę jednakowa, najlepiej pokojowa.
Czy może być śmiatana 18%?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej!
UsuńIle gram maki mieści się u Pani w szklance?
OdpowiedzUsuńW mojej szklance o poj. 250 ml mieści się 130 g mąki pszennej wiejskiej.
UsuńNależy pamiętać o tym, że generalnie nie napełniamy szklanki po brzegi, zostawiamy ok. 1 cm margines.
Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Moja jedna szklanka miala 160 gram to by wiele wyjasnialo. Przy dodaniu trzech (choc i tak wszystkiego nie wsypalam)wydawalo mi sie troche duzo. I napelnilam po brzegi. Rok temu robilam to ciasto i ladnie wyroslo a dzisiaj musialam obejsc sie smakiem ;) Bede probowac dalej ;) pozdrawiam ;)
UsuńCieszę się, że mogłam pomóc. Odwzajemniam pozdrowienia :)
UsuńNa termoobieg piekłam krócej, tj. 30 min i wierzch brązowy przy 175 st. Ale smak bardzo dobry. Polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz ale nie wyszło tak puszyste jak na zdj. Nie potrafię połączyć mąki szpatulka tak aby nie porobiły się grudki. Przesiewalam i dodawałam porcjami i grudki się robiły. Użyłam w końcu miksera aby je rozbić i pewnie stąd mała puszystosc. Jest na to jakiś sposób?
OdpowiedzUsuńUżywam do mieszania dużej łyżki do serwowania. Jest mi wygodnie i dokładnie mieszać nią ciasto. Mąkę wsiewam porcjami za pomocą gęstego sitka, tak aby mąka była jak najbardziej rozproszona. Stale mieszam delikatnie łyżką. Nie mieszam zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
OdpowiedzUsuń