piątek, 18 maja 2018

CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I ŁATWE

Jest to szybkie i łatwe w wykonaniu, leciutkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto.
Już od wielu lat w sezonie truskawkowym właśnie to ciasto króluje na naszym stole.
Inspiracją do jego wykonania jest  przepis "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach Czytelników - Wiosna z 1995 r.
Przepis ten wykorzystuję  również z innymi owocami.


lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto z truskawkami, a przy tym szybkie i proste



Składniki (na dużą blachę o wym 28 x 40 cm):

  • 3 duże jajka ( L )
  • 1 - 1½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki śmietany 18 - 24%
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 600 g truskawek (najlepiej dość dużych)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki  i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Białka ubijamy na sztywną pianę robotem ręcznym.
Dodajemy porcjami cukier, żółtka i dalej ubijamy.
Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie.
Dodajemy porcjami śmietanę, olej, sok z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy.
Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stale, delikatnie mieszamy.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.

Ciasto wykładamy do formy i układamy przepołowione wzdłuż truskawki przecięciem do góry.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach
ok. 5 minut, po czym wyjmujemy do ostygnięcia.
Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.


lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto z truskawkami, a przy tym szybkie i proste



lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto z truskawkami, a przy tym szybkie i proste



16 komentarzy:

  1. Zrobilem.Jest w piekarniku.Zobaczymy w smaku jak mi wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy 3 szkl mąki to nie za dużo? Wychodzi bardzo bardzo gęste? Czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest gęste, ale dzięki temu truskawki nie opadają. Nie można powiedzieć, że bardzo gęste. Dajemy przecież 3 jajka, 1,5 szklanki śmietany, 3 łyżki oleju. Po upieczeniu, jak widać na zdjęciach jest jak w sam raz.

      Usuń
  3. Jakiej mąki Pani używa? Czy cukier ma się całkowicie rozpuścić w pianie? Czy zbyt wysoka temp mogła wpłynąć na mało puszysty i zbity wypiek?z temp się pomyliłam zamiast 175 dałam 190 i termoobieg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam mąki wiejskiej. Jeżeli mąkę kupujesz w sklepie, to jej zbliżonym odpowiednikiem byłaby mąka tortowa. Cukier nie musi dokładnie rozpuścić się przy ubijaniu piany. Zanim ciasto umieścisz w formie zdąży rozpuścić się, to co się wcześniej nie rozpuściło, w kolejnych etapach. Ale warto, aby przy ubijaniu piany rozpuściło się jak najwięcej. Temperatura ma zasadniczy wpływ na jakość wypieku. Przy zbyt wysokiej ciasto nie zdąży wyrosnąć, a już się zbyt podpiecze i przyrumieni.
      Ciasta nie należy długo ucierać, tylko do połączenia się składników. Należy też zwrócić uwagę na temperaturę składników, powinna być w miarę jednakowa, najlepiej pokojowa.

      Usuń
  4. Czy może być śmiatana 18%?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile gram maki mieści się u Pani w szklance?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej szklance o poj. 250 ml mieści się 130 g mąki pszennej wiejskiej.
      Należy pamiętać o tym, że generalnie nie napełniamy szklanki po brzegi, zostawiamy ok. 1 cm margines.

      Usuń
    2. Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Moja jedna szklanka miala 160 gram to by wiele wyjasnialo. Przy dodaniu trzech (choc i tak wszystkiego nie wsypalam)wydawalo mi sie troche duzo. I napelnilam po brzegi. Rok temu robilam to ciasto i ladnie wyroslo a dzisiaj musialam obejsc sie smakiem ;) Bede probowac dalej ;) pozdrawiam ;)

      Usuń
    3. Cieszę się, że mogłam pomóc. Odwzajemniam pozdrowienia :)

      Usuń
  6. Na termoobieg piekłam krócej, tj. 30 min i wierzch brązowy przy 175 st. Ale smak bardzo dobry. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam pierwszy raz ale nie wyszło tak puszyste jak na zdj. Nie potrafię połączyć mąki szpatulka tak aby nie porobiły się grudki. Przesiewalam i dodawałam porcjami i grudki się robiły. Użyłam w końcu miksera aby je rozbić i pewnie stąd mała puszystosc. Jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
  8. Używam do mieszania dużej łyżki do serwowania. Jest mi wygodnie i dokładnie mieszać nią ciasto. Mąkę wsiewam porcjami za pomocą gęstego sitka, tak aby mąka była jak najbardziej rozproszona. Stale mieszam delikatnie łyżką. Nie mieszam zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

    OdpowiedzUsuń