Ten sernik jest świetną propozycją na ciepłe wiosenno - letnie dni, zwłaszcza, gdy nie mamy ochoty na włączenie piekarnika.
Na herbatnikowym spodzie położona jest warstwa kremu, będącego połączeniem serka waniliowego, bitej śmietany, zmiksowanych truskawek i galaretki cytrynowej.
Na wierzchu ułożone są truskawki zalane galaretką truskawkową.
Sernik jest smaczny, szybki do wykonania.
Składniki (duża tortownica o średnicy 28 cm):
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy na miazgę. Miksujemy z masłem na jednolitą masę.
Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 28 cm i schładzamy w lodówce.
500 g truskawek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
300 g truskawek kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku (jeżeli nie rozpuszczą się lekko podgrzewamy stale mieszając, nie gotujemy!).
Lekko ciepłe wylewamy do zmiksowanych truskawek, stale mieszając.
Dodajemy porcjami serek, a następnie porcjami ubitą śmietanę.
Stale mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.
Połowę tak przygotowanego kremu wykładamy na blat herbatnikowy.
Rozkładamy równomiernie pokrojone truskawki i wykładamy pozostały krem.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy krem serowo - truskawkowy zgęstnieje, układamy ściśle połówki pozostałych truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
Na herbatnikowym spodzie położona jest warstwa kremu, będącego połączeniem serka waniliowego, bitej śmietany, zmiksowanych truskawek i galaretki cytrynowej.
Na wierzchu ułożone są truskawki zalane galaretką truskawkową.
Sernik jest smaczny, szybki do wykonania.
Składniki (duża tortownica o średnicy 28 cm):
- 400 g herbatników
- 150 g masła
- 400 g serka o smaku waniliowym
- 500 ml śmietany do deserów 30%
- 1½ kg truskawek
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
- 2 galaretki truskawkowe + 2½ szklanki wrzątku
Herbatniki kruszymy na miazgę. Miksujemy z masłem na jednolitą masę.
Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 28 cm i schładzamy w lodówce.
500 g truskawek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
300 g truskawek kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku (jeżeli nie rozpuszczą się lekko podgrzewamy stale mieszając, nie gotujemy!).
Lekko ciepłe wylewamy do zmiksowanych truskawek, stale mieszając.
Dodajemy porcjami serek, a następnie porcjami ubitą śmietanę.
Stale mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.
Połowę tak przygotowanego kremu wykładamy na blat herbatnikowy.
Rozkładamy równomiernie pokrojone truskawki i wykładamy pozostały krem.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy krem serowo - truskawkowy zgęstnieje, układamy ściśle połówki pozostałych truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz