poniedziałek, 21 maja 2018

SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA

Ten sernik jest świetną propozycją na ciepłe wiosenno - letnie dni, zwłaszcza, gdy  nie mamy ochoty na włączenie piekarnika.
Na herbatnikowym spodzie położona jest warstwa kremu, będącego połączeniem serka waniliowego, bitej śmietany, zmiksowanych truskawek i galaretki cytrynowej.
Na wierzchu  ułożone są truskawki zalane galaretką truskawkową.
Sernik jest smaczny, szybki do wykonania.

smaczny sernik z truskawkami i galaretką bez pieczenia (na zimno)


Składniki (duża tortownica o średnicy 28 cm):
  • 400 g herbatników
  • 150 g masła
  • 400 g serka o smaku waniliowym
  • 500 ml śmietany do deserów 30%
  • 1½ kg truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe + 2½ szklanki wrzątku


Wykonanie:

Herbatniki kruszymy na miazgę. Miksujemy z masłem na jednolitą masę.
Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 28 cm i schładzamy w lodówce.

500 g truskawek miksujemy  z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
300 g truskawek kroimy w talarki o grubości  ok. 1 cm.
Dobrze schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku (jeżeli nie rozpuszczą się lekko podgrzewamy stale mieszając, nie gotujemy!).
Lekko ciepłe wylewamy do zmiksowanych truskawek, stale mieszając.
Dodajemy porcjami serek, a następnie porcjami ubitą śmietanę.
Stale mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Połowę tak przygotowanego kremu wykładamy na  blat herbatnikowy.
Rozkładamy równomiernie pokrojone truskawki i wykładamy pozostały krem.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy krem  serowo - truskawkowy zgęstnieje, układamy ściśle połówki pozostałych truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką i  ponownie umieszczamy w lodówce.


smaczny sernik z truskawkami i galaretką bez pieczenia (na zimno)



smaczny sernik z truskawkami i galaretką bez pieczenia (na zimno)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz