Ten sernik na zimno w kształcie tortu to bardzo kusząca i smaczna propozycja
z wykorzystaniem sezonowych owoców jakimi są truskawki.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową.
Drugą, wierzchnią warstwą jest masa serowa z dodatkiem wiórek gorzkiej czekolady
i lekko alkoholizowana ajerkoniakiem.
Na obwodzie wierzchu tortu ułożone są połówki truskawek ozdobione czekoladą.
Tort serowy na zimno stracciatella z truskawkami jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Ciasto efektownie prezentuje się na stole, jest smaczne, nie za słodkie i lekkie w jedzeniu.
Składniki biszkoptu (duża tortownica o średnicy 28 cm ):
Składniki warstwy truskawkowej:
Żółtka zasypujemy cukrem i polewamy gorącą wodą. Miksujemy do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Delikatnie mieszając robotem ręcznym na małych obrotach lub ręcznie, łyżką wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy
do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie warstwy serowej:
Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka.
Garnek stawiamy na siatce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurając delikatnie łopatką po dnie garnka.
Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu
do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser przekładamy na gęste sitko i pozostawiamy do osiąknięcia z serwatki.
Uwaga: Ser najlepiej zrobić w przeddzień, pozostawiając na sitku na noc.
Masło ucieramy z cukrem pudrem do kremowej konsystencji.
Dajemy porcjami przygotowany uprzednio ser.
Wlewamy małymi porcjami ajerkoniak.
Mieszamy na zmniejszonych obrotach, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę. Delikatnie mieszamy.
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Przekładamy do rondelka, najlepiej z grubym dnem i prażymy na średnim ogniu.
Wsypujemy cukier i stale mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
Wyłączamy ogrzewanie i wsypujemy galaretki.
Stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek.
Lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić (nie gotujemy!)
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można przyspieszyć zagęszczanie, umieszczając w lodówce.
Składanie tortu:
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy
na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.
Na warstwę truskawkową delikatnie wykładamy masę serową.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą.
Na obwodzie tortu układamy połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.
Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.
z wykorzystaniem sezonowych owoców jakimi są truskawki.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową.
Drugą, wierzchnią warstwą jest masa serowa z dodatkiem wiórek gorzkiej czekolady
i lekko alkoholizowana ajerkoniakiem.
Na obwodzie wierzchu tortu ułożone są połówki truskawek ozdobione czekoladą.
Tort serowy na zimno stracciatella z truskawkami jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Ciasto efektownie prezentuje się na stole, jest smaczne, nie za słodkie i lekkie w jedzeniu.
Składniki biszkoptu (duża tortownica o średnicy 28 cm ):
- 4 duże jajka ( L )
- 125 g cukru
- 4 łyżki gorącej wody
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki warstwy truskawkowej:
- 800 g truskawek
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 l mleka 2%
- 600 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 5 dużych jajek ( L )
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1½ szklanki ajerkoniaku
- ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady
- połówki truskawek do dekoracji
Żółtka zasypujemy cukrem i polewamy gorącą wodą. Miksujemy do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej.
Delikatnie mieszając robotem ręcznym na małych obrotach lub ręcznie, łyżką wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy
do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie warstwy serowej:
Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka.
Garnek stawiamy na siatce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurając delikatnie łopatką po dnie garnka.
Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu
do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Ser przekładamy na gęste sitko i pozostawiamy do osiąknięcia z serwatki.
Uwaga: Ser najlepiej zrobić w przeddzień, pozostawiając na sitku na noc.
Masło ucieramy z cukrem pudrem do kremowej konsystencji.
Dajemy porcjami przygotowany uprzednio ser.
Wlewamy małymi porcjami ajerkoniak.
Mieszamy na zmniejszonych obrotach, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę. Delikatnie mieszamy.
Wykonanie warstwy truskawkowej:
Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Przekładamy do rondelka, najlepiej z grubym dnem i prażymy na średnim ogniu.
Wsypujemy cukier i stale mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
Wyłączamy ogrzewanie i wsypujemy galaretki.
Stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek.
Lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić (nie gotujemy!)
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można przyspieszyć zagęszczanie, umieszczając w lodówce.
Składanie tortu:
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy
na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.
Na warstwę truskawkową delikatnie wykładamy masę serową.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą.
Na obwodzie tortu układamy połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.
Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.
Piękne zdjęcia i tort wygląda równie oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dzięki za miłe słowa :) Smacznie u Ciebie !
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
UsuńCiekawy biszkopt i całe ciasto perfekcyjne:-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dzięki :)
Usuń