Łazanki z młodą kapustą to smaczne danie jednogarnkowe.
Gdy kapusta jest jeszcze młoda właśnie wówczas najlepiej robić tę prostą potrawę.
Robię ją zazwyczaj z łazankami własnej roboty.
Jednak, gdy chcę zrobić szybko wówczas sięgam po gotowy makaron typu łazanki.
Składniki:
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i szatkujemy.
Posypujemy 1 łyżeczką soli i lekko ugniatamy.
Przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody.
Gotujemy bez pokrywki. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Na smalcu podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę, dajemy do niej kiełbasę
i stale mieszając podsmażamy 2 -3 minuty.
Gdy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z cebulą, zostawiając niewielką jej ilość na patelni, którą posypujemy mąką.
Delikatnie podsmażamy do zeszklenia i zaniku surowizny mąki, po czym wykładamy do kapusty.
Stale mieszając gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z makaronem typu łazanki.
Gdy kapusta jest jeszcze młoda właśnie wówczas najlepiej robić tę prostą potrawę.
Robię ją zazwyczaj z łazankami własnej roboty.
Jednak, gdy chcę zrobić szybko wówczas sięgam po gotowy makaron typu łazanki.
Składniki:
- 1,60 kg młodej białej kapusty
- 500 g chudej cienkiej kiełbasy
- ok. 200 g cebuli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu wieprzowego
- sól, pieprz do smaku
- makaron typu łazanki gotowy lub własnej roboty
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i szatkujemy.
Posypujemy 1 łyżeczką soli i lekko ugniatamy.
Przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody.
Gotujemy bez pokrywki. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Na smalcu podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę, dajemy do niej kiełbasę
i stale mieszając podsmażamy 2 -3 minuty.
Gdy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z cebulą, zostawiając niewielką jej ilość na patelni, którą posypujemy mąką.
Delikatnie podsmażamy do zeszklenia i zaniku surowizny mąki, po czym wykładamy do kapusty.
Stale mieszając gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z makaronem typu łazanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz