czwartek, 31 maja 2018

ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Łazanki z młodą kapustą to smaczne danie  jednogarnkowe.
Gdy kapusta jest jeszcze młoda właśnie wówczas najlepiej robić tę prostą potrawę.
Robię ją zazwyczaj z łazankami własnej roboty.
Jednak, gdy chcę zrobić szybko wówczas sięgam po gotowy makaron typu łazanki.


smaczne, proste i szybkie danie jednogarnkowe z makaronem i młodą kapustą



Składniki:

  • 1,60 kg młodej białej kapusty
  • 500 g  chudej cienkiej kiełbasy
  • ok. 200 g cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2  łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron typu łazanki  gotowy lub własnej roboty

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy, płuczemy i szatkujemy.
Posypujemy 1 łyżeczką soli i lekko ugniatamy.
Przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody.
Gotujemy bez pokrywki. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Na smalcu podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę, dajemy do niej kiełbasę
i stale mieszając podsmażamy 2 -3 minuty.
Gdy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z cebulą, zostawiając niewielką jej ilość na patelni, którą posypujemy mąką.
Delikatnie podsmażamy do zeszklenia i zaniku surowizny mąki, po czym wykładamy do kapusty.
Stale mieszając gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z makaronem typu łazanki.

smaczne, proste i szybkie danie jednogarnkowe z makaronem i młodą kapustą


smaczne, proste i szybkie danie jednogarnkowe z makaronem i młodą kapustą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz